Acasă / Regulamentul Parcului Național Retezat

Regulamentul Parcului Național Retezat

Regulamentul Parcului Național Retezat

Pentru siguranța voastră și pentru protejarea naturii este important să cunoașteți și să respectați câteva reguli elementare de vizitare a ariilor naturale protejate.

Lăsați în urma voastră doar urmele bocancilor, luați cu voi doar fotografii ca amintire, protejați biodiversitatea Parcului Național Retezat și a ariilor naturale protejate suprapuse! Acestea sunt teritorii valoroase pentru conservarea naturii și a peisajului, care merită să fie păstrate intacte, astfel încât să se bucure și să beneficieze de frumusețea lor și generațiile viitoare.

Vizitarea acestor zone este permisă doar cu respectarea unor reguli bine stabilite. 

1. Informați-vă! Înainte de a porni pe traseu consultați o hartă a PNR, informați-vă despre aria naturală protejată și regulile de vizitare a acesteia, alegeți traseul în funcție de durată și dificultate, consultați starea vremii, echipați-vă corespunzător.

2. Respectați regulile și indicațiile rangerilor APNR, jandarmilor și salvamontiștilor! Toate activitățile trebuie să se desfășoare cu respect față de aria naturală protejată și în conformitate cu legislația în vigoare.

3. Achitați tariful de vizitare al PNR! Vizitarea PNR se face în urma achitării tarifului de vizitare avizat de autoritățile competente. Vizitatorii pot să achiziționeze biletul de vizitare de la personalul APNR și persoanele împuternicite în acest sens, din locurile menționate pe site-ul www.retezat.ro.

4. Deplasați-vă doar pe traseele marcate! Vizitarea PNR se face pe propria răspundere și este permisă numai pe traseele turistice marcate cu semne convenţionale, precum şi pe traseele de alpinism marcate şi pitonate. APNR nu este responsabilă pentru producerea unor evenimente în urma cărora se cauzează daune/prejudicii persoanelor fizice și/sau juridice care desfășoară activități pe teritoriul PNR.

5. Campați doar în locurile permise! Montarea cortului este permisă exclusiv în zonele special desemnate/permise în acest scop, fără a săpa șanțuri în jurul cortului, fără a așeza crengi, cetină, ferigi, mușchi dedesubtul, deasupra sau în jurul cortului pentru a vă aranja bivuacul.

6. Nu aprindeți focul deschis! Aprinderea și întreținerea focului deschis cu lemne, cărbuni și cu alți combustibili solizi de natură vegetală este interzisă pe teritoriul PNR, cu excepția stânelor și în zonele de dezvoltare durabilă. La locurile de campare este permisă doar utilizarea primusului.

7. Nu abandonați deșeuri! Turiştii au obligaţia de a evacua deşeurile proprii în afara PNR şi de a le depune în locuri special amenajate pentru colectare.

8. Protejați flora și fauna! Este interzisă tăierea, ruperea sau scoaterea din rădăcini a arborilor, puieților și lăstarilor, precum și colectarea, degradarea sau distrugerea oricăror specii de plante, roci, fosile și speleoteme. Este interzisă hrănirea animalelor sălbatice și intervenția umană în echilibrul natural din PNR.

9. Respectați regulile privind accesul cu animale de companie! Câinii de companie trebuie ținuți permanent în lesă, iar proprietarii sunt responsabili pentru comportamentul acestora și trebuie să prezinte actele doveditoare ale stării lor de sănătate.

10. Păstrați liniștea în natură! Este interzisă perturbarea liniștii pe teritoriul PNR prin orice modalitate generatoare de zgomot: strigăte, cântece interpretate prin viu grai, folosirea de aparatură electronică, pocnitori, folosirea de utilaje, mijloace de transport, echipamente și aparatură de orice fel.

11. Păstrați intactă infrastructura turistică și de semnalizare! Este interzisă distrugerea sau degradarea panourilor informative, indicatoarelor, semnelor de marcaj, refugiilor, adăposturilor, podețelor și oricăror alte construcții sau amenajări aflate legal pe teritoriul PNR. Folosiți refugiile montane doar în caz de necesitate, permițând astfel și celorlalți vizitatori să se adapostească în caz de nevoie.

12. Protejați apele și păstrați-le curate! Este interzisă folosirea ambarcațiunilor, echipamentelor de scufundare, scăldatul și utilizarea detergenților în cursurile de apă și lacurile de pe teritoriul PNR. Pe lacul de acumulare Gura Apelor este interzisă folosirea în scop recreativ, inclusiv pentru pescuit, a ambarcațiunilor cu motoare termice, dar utilizarea ambarcațiunilor cu alt sistem de propulsie este permisă.

13. Respectați regulile privind circulația motorizată! Utilizarea automobilelor, ATV-urilor, snowmobilelor, motocicletelor și altor vehicule motorizate este permisă doar pe drumurile destinate accesului public sau cu aprobarea APNR, iar accesul acestora, inclusiv al bicicletelor, este interzis pe potecile turistice.

14. Respectați regulile pentru utilizarea aparatelor de zbor! Este interzisă survolarea voluntară a teritoriului PNR cu aparate de zbor cu motor termic la o altitudine mai mică de 1000 m, cu excepția situațiilor de siguranță națională, salvare, prevenirea dezastrelor naturale sau transport autorizat, doar cu aprobarea APNR.

În anul 2024, Planul de management al Parcului Național Retezat, incluzând siturile Natura 2000 ROSCI0217 Retezat și ROSPA0084 Munții Retezat, a fost aprobat prin Ordinul ministrului mediului, apelor și pădurilor nr. 2095 din 30.09.2024 și publicat în Monitorul Oficial nr. 1018 bis din 11 octombrie. Acest document strategic reprezintă un reper esențial pentru managementul eficient al unei arii protejate de importanță națională și internațională.

Odată cu aprobarea Planului de management, a fost actualizat și Regulamentul Parcului Național Retezat, anexă a planului de management. Regulamentul Parcului Național Retezat (PNR) este disponibil la centrele de vizitare, punctele de informare, pe canalele media și pe site-ul Administrației Parcului Național Retezat (APNR) la adresa www.retezat.ro. Încălcarea dispozițiilor acestui regulament atrage răspunderea administrativă, contravențională, penală, materială sau civilă, conform legislației în vigoare.

 

Fișiere