Începând din anul 1999, Parcul Național Retezat are administrație proprie, R.N.P. ROMSILVA - Administrația Parcului Național Retezat RA, unitate cu personalitate juridică în cadrul Regiei Naționale a Pădurilor - ROMSILVA. În prezent, Administrația Parcului Național Retezat administrează următoarele arii naturale protejate: Parcul Național Retezat, cu suprafața totală de peste 38000 ha (incluzând rezervaţiile 2.494 Gemenele, 2.496 Peștera Zeicului), situl Natura 2000 „ROSCI0217 Retezat”, cu suprafața de 43258 ha, ce se suprapune în mare parte cu Parcul Naţional Retezat, depășindu-i limitele doar în partea sud-vestică și situl Natura 2000 „ROSPA0084 Munţii Retezat”, care se suprapune integral peste suprafaţa Parcului Naţional Retezat.
Rangerul este persoana care se ocupă, în principal, de asigurarea conservării, protejării și cartării patrimoniului natural situat în ariile naturale protejate din Retezat. Rangerul desfășoară activități de ghidaj și supraveghează activitățiile turistice, realizează intervenții și amenajări necesare activității de turism în ariile protejate din Retezat. Rangerul colaborează cu localnicii din zonă, cu cercetători, fomațiuni salvamont și salvaspeo, jandarmeria montană, operatori turistici. De asemenea, organizarea unor activități educative în centrele de vizitare sau pe teren reprezintă componente obligatorii ale activității rangerilor. Misiunea Administrației Parcului Naţional Retezat este de a gestiona și conserva Parcul Naţional Retezat ca un loc unde natura să-şi urmeze cursul firesc, ale cărui valori să fie recunoscute de publicul larg, localnici şi oameni de ştiinţă, unde turiştii responsabili sunt bineveniţi, iar utilizarea durabilă a resurselor naturale este reglementată. Principalele obiective de management ale Administrației Parcului Naţional Retezat:
Administrația Parcului Național Retezat NU deține teren în parc. Proprietarii de păduri din Parcul Național Retezat sunt formați din: Statul Român (37%) și Unități Administrativ Teritoriale limitrofe Parcului Național Retezat, comunități (composesorate), persoane fizice (fam. Kendeffy și fam. Ocskay) precum și Academia Română. Golul alpin aparține în procent de 100% persoanelor fizice sau juridice. Conform legislației actuale, oricine (român sau străin) poate cumpara de la proprietari privati terenuri din Romania, chiar și din parcurile naționale, fără a fi necesar acordul administrației zonei protejate. |