Tema Zilei mondiale a apei pentru anul 2022 este: Valorizarea apei - de la subteran la suprafață.
Apele subterane sunt invizibile, dar impactul acestora este vizibil pretutindeni. Ascunse vederii, sub picioarele noastre, apele subterane sunt o comoară ascunsă care ne îmbogățesc viața. Aproape toată apa dulce lichidă din lume provine din subteran. Pe măsură ce schimbările climatice se agravează, apele subterane vor deveni din ce în ce mai rare. Trebuie să lucrăm împreună pentru a gestiona în mod durabil această resursă prețioasă.
În Parcul Naţional Retezat se pot distinge trei categorii de habitate acvatice însumând aproximativ 1% din suprafaţa parcului:
1. lacuri, bălți şi pâraie, în care trăiesc populații importante de nevertebrate acvatice, peşti şi amfibieni.
2. mlaştinile de turbă - sunt habitate foarte importante pentru conservarea unor specii rare de plante precum unele specii de orhidee iubitoare de umiditate - Gymnadenia frivaldii, Dactylorhiza cordigera, plante carnivore - Pinguicula vulgaris, unele specii de Bryofite (muşchi) şi altele. De asemenea ele au şi câteva funcții ecologice importante precum reținerea apei în sol, protejarea solului de eroziune etc. Mlaştinile de la Zănoaga-Judele au fost mai mult studiate datorită interesului special pe care-l reprezintă din punct de vedere palinologic (palinologie = stiința care se ocupă cu studiul polenului).
3. lacul de acumulare Gura Apelor, situat pe limita de vest a parcului, este un habitat acvatic artificial, construit între anii 1975 și 1986 pe valea Râului Mare. A devenit în timp o zonă importantă pentru păsări, în special păsări de apă, care îl folosesc ca loc de iernat, cuibărire şi hrănire.
Parcul Național Retezat este unul din cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Nationala a Padurilor - Romsilva.