Acasă / Noutăți / Protejăm apele din Parcul Național Retezat!

Protejăm apele din Parcul Național Retezat!

Protejăm apele din Parcul Național Retezat!

Dragi prieteni ai naturii și iubitori ai frumuseții din Parcul Național Retezat, vă invităm să protejați alături de noi habitatele umede din #Retezat. Aceste resurse neprețuite asigură habitate sălbatice, oferă oază de răcoare în zilele toride de vară și creează peisaje spectaculoase care ne uimesc de fiecare dată.

Amintiți-vă că lacurile din Parcul Național Retezat sunt protejate datorită faptului că sunt habitate fragile, foarte sensibile la orice modificări, naturale sau antropice. Aceste lacuri reprezintă “acasă” pentru multe viețuitoare: de la tritoni, amfibieni și pești, până la larvele de insect și alte specii microscopice care trăiesc în diferitele straturi de apă și care, prin activitatea lor, mențin calitatea bună a apelor.

Cum putem contribui la protejarea habitatelor umede din Parcul Național Retezat?


🚰 Responsabilitate în camping: Fiecare picătură de apă este valoroasă, atât pentru noi turiștii dar și pentru locuitorii permanenți din Parcul Național Retezat. Păstrați izvoarele și râurile curate, fără deșeuri menajere, detergenți sau uleiuri.
🌱 Evitați folosirea săpunurilor și detergenților în ape: Substanțele chimice pot afecta calitatea apei și viața acvatică.
💧 Protejați ochii albaștri ai Retezatului! Nu faceți baie în lacurile glaciare! Amințiți-vă că lacurile din Retezat sunt protejate!
🚶‍♂️ Rămâneți pe traseu: Evitați să vă abateți de la poteci și marcaje pentru a nu perturba ecosistemul fragil.

Hai să demonstrăm că iubirea noastră pentru natură se reflectă în acțiuni concrete! Prin urmarea acestor sfaturi simple, putem asigura că apa limpede și sălbaticia din Retezat vor fi păstrate pentru a fi admirate și de următoarele generații.


#RetezatCurat #NaturaRetezatului #ProtejămApeleDinRetezat #ResponsabilitateEcologică


Un loc deosebit în caracterizarea hidrologică a Parcului Național Retezat îl constituie lacurile glaciare naturale relicte. Acestea îşi datorează geneza condițiilor optime ale acumulării și transformării zăpezilor în gheţari la altitudini de peste 1700 m în Pleistocenul Superior. Aproximativ 38% din lacurile glaciare ale României se află în Parcul Naţional Retezat. Elementele morfometrice ale lacurilor oscilează în limite largi, unele dintre ele constituind recorduri la nivel de ţară: Bucura - cel mai întins lac glaciar, Zănoaga - cel mai adânc. Suprafața lacurilor variază între 300 m2 - Stânişoara I și 88612 m2 - Bucura, iar adâncimea maximă între 0,3 m - Stânişoara I și 29 m - Zănoaga. Deşi au suprafațe și volume relativ mici, lacurile glaciare joacă un rol deosebit în regularizarea naturală a scurgerii râurilor din Munţii Retezat. În întregul masiv există peste 50 de lacuri glaciare permanente, aflate între 1700 și 2300 m altitudine. Surse bibliografice indică prezenţa a peste 80 de lacuri glaciare, luându-se în considerare și cele temporare.

Lacurile glaciare superoligotrofe sunt medii foarte stabile ale căror strate de apă rămân neamestecate și au depunerile de pe fund formate din particule prăfoase cu depunere extrem de lentă. Viețuitoarele care sunt adaptate acestor medii stabile, sunt foarte sensibile la modificările caracteristicilor fizico-chimice. În cazul tulburării apelor aceste strate se amestecă iar depunerile de pe fund pot să fie deranjate, stratul inferior de apă devenind tulbure. Limpezirea durează extrem de mult deoarece particulele sunt foarte fine și se depun cu viteză scăzută. Protejați ochii albaștri ai Retezatului! Nu faceți baie în lacurile glaciare!