Acasă / Trasee / 9. Gura Bucurii – Lacul Bucura – Căldarea Berbecilor – Vf. Peleaga – Valea Pelegii – Gura Bucurii

9. Gura Bucurii – Lacul Bucura – Căldarea Berbecilor – Vf. Peleaga – Valea Pelegii – Gura Bucurii

Interzis iarna

9. Gura Bucurii – Lacul Bucura – Căldarea Berbecilor – Vf. Peleaga – Valea Pelegii – Gura Bucurii

Traseele turistice afișate pe pagina web: www.retezat.ro sunt recomandări ale Administrației Parcului Național Retezat pe teritoriul parcului și al siturilor Natura 2000 suprapuse. Traseele turistice integrale din masivele Retezat– Retezatul Mic – Godeanu, precum și descrierea acestora o găsiți pe website-ul SalvamontHD – Serviciul public județean Salvamont https://www.salvamonthd.ro/, secțiunea Turism.

Timp de parcurgere: 8 ore

Grad de dificultate: mediu/dificil

Diferență de nivel: 1000 m

Nivel de echipare: echipament de drumeție.

Sezonalitate: inaccesibil iarna, din cauza accesului închis pe drumul forestier Gura Apelor - Gura Bucurii

Prezentare: 

Accesul se face pe drumul forestier Gura Apelor – Gura Bucurii de circa 20 km, recomandat pentru autovehicule cu garda înaltă și accesibil, în funcție de vreme, de la jumătatea lui mai până la jumătatea lui noiembrie. De la Gura Bucurii se traversează pe punte Valea Pelegii până în locul de campare Poiana Pelegii și urcă de-a lungul Văii Bucura urmând marcajul banda albastră dublat de cruce roșie. Se ajunge relativ repede în golul alpin și după câteva ruperi de pantă specifice văilor glaciare se ajunge la Lacul Bucura lângă refugiul Salvamont.

De aici se urmează marcajul cruce galbenă prin Căldarea Berbecilor, unde cu puțin noroc și ajutorul unui binoclu putem avea șansa să observăm un ciopor de capre negre. Poteca urcă pe lespezi de granit până la cota maximă a traseului și a Parcului Național Retezat, Vârful Peleaga, 2509 m. Din acest punct se coboară  pe același marcaj până în Șaua Pelegii de unde se coboară la Lacul Peleaga (Ghimpele) urmând marcajul punct albastru. După o coborâre ceva mai abruptă, din locul numit La cotroană, poteca începe să coboare domol de-a lungul Văii Pelegii, până în Poiana Pelegii, de unde se revine la locul de plecare din Gura Bucurii.

Sunt numeroase surse de apă pe acest traseu, doar pe porțiunea dintre Căldarea Berbecilor – Vf. Peleaga – Șaua Pelegii fiind nevoie de rezerve de apă.

Galerie foto

Atenție!

Durata de timp înscrisă în tabel și pe indicatoarele de pe teren este medie. În funcție de condiția fizică, greutatea bagajului, starea de sănătate a turiștilor, starea vremii, mărimea grupului, lungimea pauzelor șamd, durata în care se parcurge traseul poate fi mai mică decât cea precizată sau mult mai mare. Se recomandă alegerea traseului în funcție de capacitățile celui mai puțin antrenat din grup.