Acasă / Trasee / 6. Cabana Gura Zlata – Lacul Zănoaga - retur

6. Cabana Gura Zlata – Lacul Zănoaga - retur

Toate anotimpurile

6. Cabana Gura Zlata – Lacul Zănoaga - retur

Traseele turistice afișate pe pagina web: www.retezat.ro sunt recomandări ale Administrației Parcului Național Retezat pe teritoriul parcului și al siturilor Natura 2000 suprapuse. Traseele turistice integrale din masivele Retezat– Retezatul Mic – Godeanu, precum și descrierea acestora o găsiți pe website-ul SalvamontHD – Serviciul public județean Salvamont https://www.salvamonthd.ro/, secțiunea Turism.

Timp de parcurgere: 9-10 ore

Grad de dificultate: mediu

Diferență de nivel: 1750 m

Nivel de echipare: echipament de drumeție, special pe timp de iarnă.

Sezonalitate: se poate parcurge tot timpul anului, greu accesibil iarna.

Prezentare: 

Traseul pornește din DJ685 de pe Valea Râu Mare, trece pe lângă cabana Academiei Române, traversează pârâul Zlătuia pe un pod amenajat apoi urcă de-a lungul pârâului Turcului pa care îl traversează pe trei punți. Poteca se află în imediata vecinătate a Rezervației Științifice Gemenele și străbate  pădurea de fag, apoi odată ce creșterea altitudinii, pădurea de amestec pentru ca în final să predomine molidul. După circa 2-3 ore de urcuș, poteca ajunge în zona subalpină cu jneapăn și poieni cu ienupăr iar mai apoi pe pășunea alpină Platoul Aradeș-Zlata. Traversarea acestei zone de platou necesită atenție și poate pune probleme de orientare în caz de ceață. În această zonă marcajul  triunghi roșu  de până acum este dublat de marcajul cruce albastră care urcă de la Lacul Gura Apelor.

Din Șaua cu altitudinea de 2120m, punctul maxim al acestui traseu, se coboară pe malul Lacului Zănoaga, la aproximativ 2000m altitudine. Lângă lac se află Refugiul Zănoaga, cu permanență Salvamont pe parcursul sezonului de vară și locul de campare unde este permisă amplasarea corturilor.

Surse de apă sunt în partea de jos a traseului dar și câteva mici izvoare pe Platoul Aradeș și la Lacul Zănoaga.

Galerie foto

Atenție!

Durata de timp înscrisă în tabel și pe indicatoarele de pe teren este medie. În funcție de condiția fizică, greutatea bagajului, starea de sănătate a turiștilor, starea vremii, mărimea grupului, lungimea pauzelor șamd, durata în care se parcurge traseul poate fi mai mică decât cea precizată sau mult mai mare. Se recomandă alegerea traseului în funcție de capacitățile celui mai puțin antrenat din grup.