Acasă / Trasee / 14. Stâna de Râu – Tăul Țapului – Porțile Închise – Vf. Păpușa - Vf. Păpușa Mică – Șaua Custurii – Stâna de Râu

14. Stâna de Râu – Tăul Țapului – Porțile Închise – Vf. Păpușa - Vf. Păpușa Mică – Șaua Custurii – Stâna de Râu

Interzis iarna

14. Stâna de Râu – Tăul Țapului – Porțile Închise – Vf. Păpușa - Vf. Păpușa Mică – Șaua Custurii – Stâna de Râu

Traseele turistice afișate pe pagina web: www.retezat.ro sunt recomandări ale Administrației Parcului Național Retezat pe teritoriul parcului și al siturilor Natura 2000 suprapuse. Traseele turistice integrale din masivele Retezat– Retezatul Mic – Godeanu, precum și descrierea acestora o găsiți pe website-ul SalvamontHD – Serviciul public județean Salvamont https://www.salvamonthd.ro/, secțiunea Turism.

Timp de parcurgere: 9-10 ore

Grad de dificultate: mediu/dificil

Diferență de nivel: 1200 m

Nivel de echipare: echipament de drumeție

Sezonalitate: inaccesibil iarna, din cauza accesului închis pe drumul forestier Gura Apelor - Gura Bucurii

Prezentare: 

Traseul pornește din capătul drumului forestier Râu Bărbat. Porțiunea de drum forestier Hobița – Stâna de Râu se parcurge în aproximativ o oră cu autovehicule cu garda înaltă. Din locul de parcare se trece pe lângă stâne și se ajunge în poiana unde este permisă camparea, lângă refugiul Salvamont fără echipe de permanență, dar deschis turiștilor. Se traversează puntea și urmând marcajul punct albastru se ajunge după circa 2 ore la Tăul Țapului, apoi traversând porțiuni de grohotiș în zona de creastă la extremitatea sud-vestică a Porților Închise.

Traseul continuă spre stânga urmând marcajul bandă roșie și urcă în cel mai înalt punct al traseului, Vf. Păpușa, 2508 m, după care având marcaj cruce galbenă, coboară în Spintecătura Păpușii, urcă spre Vf. Păpușa Mică dar îl ocolește prin dreapta și ajunge în Șaua Custurii. După câteva sute de metri de urcare, în Fereastra Custurii, se coboară pe poteca marcată cu triunghi albastru în poiana din Stâna de Râu.

Parcurgerea traseului necesită atenție la traversarea Porților Închise, Spălatura Păpușii, o zonă în care sunt montate și cabluri de oțel și Spintecătura Păpușii. Fiind un traseu în mare parte de creastă, sursele de apă sunt puține, în zona Tăului Țapului și pe coborârea din Șaua Custurii.

Galerie foto

Atenție!

Durata de timp înscrisă în tabel și pe indicatoarele de pe teren este medie. În funcție de condiția fizică, greutatea bagajului, starea de sănătate a turiștilor, starea vremii, mărimea grupului, lungimea pauzelor șamd, durata în care se parcurge traseul poate fi mai mică decât cea precizată sau mult mai mare. Se recomandă alegerea traseului în funcție de capacitățile celui mai puțin antrenat din grup.