Acasă / Trasee / 11. Gura Bucurii – Șaua Plaiu Mic – Vf. Custura – Șaua Custurii - Valea Pelegii - Gura Bucurii

11. Gura Bucurii – Șaua Plaiu Mic – Vf. Custura – Șaua Custurii - Valea Pelegii - Gura Bucurii

Interzis iarna

11. Gura Bucurii – Șaua Plaiu Mic – Vf. Custura – Șaua Custurii - Valea Pelegii - Gura Bucurii

Traseele turistice afișate pe pagina web: www.retezat.ro sunt recomandări ale Administrației Parcului Național Retezat pe teritoriul parcului și al siturilor Natura 2000 suprapuse. Traseele turistice integrale din masivele Retezat– Retezatul Mic – Godeanu, precum și descrierea acestora o găsiți pe website-ul SalvamontHD – Serviciul public județean Salvamont https://www.salvamonthd.ro/, secțiunea Turism.

Timp de parcurgere: 6-7 ore

Grad de dificultate: mediu

Diferență de nivel: 1000 m

Nivel de echipare: echipament de drumeție.

Sezonalitate: inaccesibil iarna, din cauza accesului închis pe drumul forestier Gura Apelor - Gura Bucurii

Prezentare: 

Accesul se face pe drumul forestier Gura Apelor – Gura Bucurii de circa 20 km, recomandat pentru autovehicule cu garda înaltă și accesibil, în funcție de vreme, de la jumătatea lui mai până la jumătatea lui noiembrie. De la Gura Bucurii se urmărește poteca marcată cu bandă albastră și cruce roșie care urcă în Șaua Plaiu Mic. De aici se urcă spre nord-est urmând marcajul de creastă bandă roșie  prin zone cu jneapăn, apoi lespezi de granit, până în punctul maxim al traseului, Vf. Custura, 2457m. Se coboară pe creasta nordică, urmând marcajul cruce galbenă, trecând peste Fereastra Custurii, intersecția cu poteca ce coboară în Stâna de Râu și apoi în Șaua Custurii. De aici se urmează o potecă pastorală care coboară în prima parte abrupt, apoi mai lin în Valea Pelegii, mai jos de locul numit La Cotroană. Se continuă pe marcajul punct albastru până în Poiana Pelegii, se traversează puntea peste Valea Pelegii, până în Gura Bucurii.

Nu există surse de apă în zonele de creastă, doar în prima și ultima parte a taseului, pe Valea Pelegii.

Galerie foto

Atenție!

Durata de timp înscrisă în tabel și pe indicatoarele de pe teren este medie. În funcție de condiția fizică, greutatea bagajului, starea de sănătate a turiștilor, starea vremii, mărimea grupului, lungimea pauzelor șamd, durata în care se parcurge traseul poate fi mai mică decât cea precizată sau mult mai mare. Se recomandă alegerea traseului în funcție de capacitățile celui mai puțin antrenat din grup.