Acasă / Trasee / 10. Circuitul lacurilor din complexul glaciar Bucura

10. Circuitul lacurilor din complexul glaciar Bucura

Interzis iarna

10. Circuitul lacurilor din complexul glaciar Bucura

Traseele turistice afișate pe pagina web: www.retezat.ro sunt recomandări ale Administrației Parcului Național Retezat pe teritoriul parcului și al siturilor Natura 2000 suprapuse. Traseele turistice integrale din masivele Retezat– Retezatul Mic – Godeanu, precum și descrierea acestora o găsiți pe website-ul SalvamontHD – Serviciul public județean Salvamont https://www.salvamonthd.ro/, secțiunea Turism.

Timp de parcurgere: 8 ore

Grad de dificultate: mediu

Diferență de nivel: 800 m

Nivel de echipare: echipament de drumeție.

Sezonalitate: inaccesibil iarna, din cauza accesului închis pe drumul forestier Gura Apelor - Gura Bucurii

Prezentare: 

Accesul se face pe drumul forestier Gura Apelor – Gura Bucurii de circa 20 km, recomandat pentru autovehicule cu garda înaltă și accesibil, în funcție de vreme, de la jumătatea lui mai până la jumătatea lui noiembrie. De la Gura Bucurii se traversează pe punte Valea Pelegii până în locul de campare Poiana Pelegii și urcă de-a lungul Văii Bucura urmând marcajul banda albastră dublat de cruce roșie.  După ieșirea în golul alpin, se continuă spre Lacul Lia urmând marcajul punct roșu, apoi poteca urcă pe lângă lacurile Ana, Viorica și Florica, în cel mai mare complex glaciar din Parcul Național Retezat. Intersectând apoi poteca spre Lacul Zănoaga, marcată cu triunghi roșu, se ating lacurile glaciare din masiv aflate la cea mai mare altitudine, Tăul Agățat și Tăul Porții, ultimul aflat sub Poarta Bucurii, o zonă de pinteni stâncoși ce străjuiesc Rezervația Științifică Gemenele.

De la Tăul Porții, traseul coboară urmând marcajul bandă galbenă până la Tăul Bucurel, apoi bandă albastră spre Lacul Bucura. De la refugiul Salvamont aflat lângă lac, poteca urmează traseul principal de traversare a masivului pe direcția nord-sud și coboară în Poiana Pelegii și apoi în Gura Bucurii, punctul de plecare.

Galerie foto

Atenție!

Durata de timp înscrisă în tabel și pe indicatoarele de pe teren este medie. În funcție de condiția fizică, greutatea bagajului, starea de sănătate a turiștilor, starea vremii, mărimea grupului, lungimea pauzelor șamd, durata în care se parcurge traseul poate fi mai mică decât cea precizată sau mult mai mare. Se recomandă alegerea traseului în funcție de capacitățile celui mai puțin antrenat din grup.