Acasă / Tradiții și evenimente / Ziua Europeană a Parcurilor 2021 – Noua Generație

Ziua Europeană a Parcurilor 2021 – Noua Generație

23 Mai 2021 - 24 Mai 2021

Ziua Europeană a Parcurilor 2021 – Noua Generație
Ziua Europeană a parcurilor este o zi specială, în care sărbătorim ariile naturale protejate. În anul 2021 ne-am propus să arătăm lumii cum ariile naturale protejate evoluează în mod continuu, se adaptează și merg înainte!
 
Anul 2020 a fost un an care a venit cu mari provocări pentru ariile naturale protejate din întreaga Europă. De la lipsa totală a vizitatorilor în prima parte a anului, la creșterea fără precedent a numărului de vizitatori în cea de-a doua parte, de la inundații la secete, de la apariția sau extinderea speciilor invazive la pierderea biodiversității - provocările sunt numeroase. Cu toate acestea, un lucru foarte important pe care natura ne învață este că pentru a supraviețui trebuie să ne adaptăm.
 
Pandemia de COVID-19 a subliniat, încă o dată, nevoia Europei de spații verzi. Planul european de redresare „Noua Generație - UE” promite să construiască o Europă mai bună, mai ecologică și mai rezistentă. Federația EUROPARC este sigură că ariile naturale protejate trebuie să fie implicate în viitor și să lucreze împreună la soluții eficiente pentru a asigura o Europă mai sigură și durabilă.
 
În acest an, Administrația Parcului Național Retezat împreună cu Administraţia Parcului Natural Grădiştea Muncelului-Cioclovina serbează Ziua Europeană a Parcurilor – Noua Generație prin desfășurarea de activități de informare – conștientizare în perioada 23 - 24 Mai. Creșterea fără precedent a numărului de vizitatori ca urmare a relaxării restricțiilor la nivel național împotriva COVID-19 din vara anului 2020 și impactul antropic negativ asupra biodiveristății din ariile naturale protejate pe care le administrăm au demonstrat încă o dată cât este de important să avem un public informat corect.
 
Lucrând împreună ne-am propus să depunem eforturi în informarea publicului astfel ca Noua Generație de turiști responsabili care doresc să viziteze Parcul Național Retezat și Parcul Natural Grădiştea Muncelului-Cioclovina să înteleagă care este rolul unei arii naturale protejate, să înțeleagă care este rolul și misiunea administratorului de arie naturală protejată și mai ales să înțeleagă de ce este important să respecte legislația și regulamentul parcului.
 
Astfel, Administrația Parcului Național Retezat împreună cu Administraţia Parcului Natural Grădiştea Muncelului-Cioclovina vă invită în data de 23 Mai 2021, în intervalul orar 10:00 – 14:00, la Centrul de Vizitare Nucșoara al Administrației Parcului Național Retezat (sat Nucșoara, nr. 284, comuna Sălașu de Sus, județul Hunedoara), unde veți beneficia de materiale de informare și promovare care vor spori cunoașterea de către dumneavoastră a importanței conservării ecosistemelor, habitatelor și speciilor, cât și a altor valori ale zonei. De asemenea, începând cu ora 12:00, colegii noștri au pregătit o prezentare a ariilor naturale protejate pe care le administrăm. În cadrul întâlnirilor, veți afla mai multe despre biodiversitatea din ariile naturale protejate, importanța acestora și regulile de vizitare a lor.
 
În data de 24 Mai 2021, Administraţia Parcului Natural Grădiştea Muncelului-Cioclovina împreună cu Administrația Parcului Național Retezat continuă activitățiile de informare din cadrul Zilei Europene a Parcurilor, de această dată în cadrul Școlii Gimnazială Pui, unde vom ne vom întâlni cu elevii care vor afla mai multe despre importanța conservării ecosistemelor, habitatelor și speciilor din ariile naturale protejate.
 
Ne dorim ca pe viitor să creem o Nouă Generație, care printr-o colaborare deschisă și transparentă să contribuie la protecția și conservarea durabilă a ecosistemelor, habitatelor și speciilor din ariile naturale protejate!