Acasă / Noutăți / Precizări privind activitățile de informare, conștientizare și consultare a grupului țintă

Precizări privind activitățile de informare, conștientizare și consultare a grupului țintă

Precizări privind activitățile de informare, conștientizare și consultare a grupului țintă

În urma unor informații apărute în spațiul public privitoare la activitățiile de informare - conștientizare și de consultări publice finale pentru dezbaterea măsurilor din prima versiune a Planului de management realizate în cadrul proiectului în implementare Cod SMIS 116950: „Întărirea capacității pentru managementul adaptativ al capitalului natural din Parcul Național Retezat (incluzând Rezervațiile 2.494 Gemenele, 2.496 Peștera Zeicului) împreună cu siturile Natura 2000 suprapuse parțial - ROSCI0217 Retezat și ROSPA0084 Munții Retezat”, Administrația Parcului Național Retezat face următoarele precizări: 

  • Informația eronată privind localizarea geografică a comunelor Teregova, Tismana și  Padeș, din anunțul de presă din data de 24.03.2021, s-a produs dintr-o regretabilă eroare de transcriere a informației de către unul dintre colaboratorii noștri în proiectul menționat.
  • Informația corectă se regăsește în mai multe secțiuni ale site-ului Administrației Parcului Național Retezat și a fost publicată anterior apariției anunțului de presă.
  • Precizăm că în cadrul proiectului POIM Cod SMIS 116950 am derulat în această perioadă: Activitatea A.2.2. Informarea şi conştientizarea stakeholderilor din localitățile aflate in proximitatea Parcului Național Retezat (8 întâlniri în cele 8 UAT vizate de proiect) și Activitatea A.2.8. Organizare de consultări publice finale pentru dezbaterea măsurilor din planul de management (4 întâlniri în 4 din cele 8 UAT vizate de proiect). Ambele evenimente au fost publice pe website-ul retezat.ro. 
  • Această  activitate de informare A.2.2. Informarea şi conştientizarea stakeholderilor din localitățile aflate in proximitatea Parcului Național Retezat (8 întâlniri în cele 8 UAT vizate de proiect) a fost derulată concomitent cu activitatea de consultări publice finale pentru dezbaterea măsurilor din prima versiune a planului de management. Astfel, pe lângă activitatea de informare, am putut discuta cu factorii interesați despre măsurile din prima versiune a planului de management și în celelalte 4 UAT-uri care nu sunt cuprinse în activitatea de consultări finale.
  • În conformitate cu HG 1076/2004 privind stabilirea procedurii de realizare a evaluării de mediu pentru planuri şi programe, prima versiune a Planului de management a fost înaintată către APM Hunedoara. Procesul de evaluare de mediu se va finaliza odată cu primirea avizului de mediu.  În acest moment, Planul de management se afla doar în prima etapă. Urmatoarele etape din cadrul acestei proceduri de realizare a evaluării de mediu, vor consta în: grupuri de lucru și dezbateri publice. Procedura de evaluare de mediu este separată de întâlnirile amintite mai sus.
  • De asemenea, persoanele care nu au putut participa fizic la întâlnirile publice au avut alternativa de a formula opinii, sugestii și recomandări pe adresa de email comunicare.retezat@gmail.com până la data de 01.04.2021. Conform anunțului public (prezent și acesta pe website-ul retezat.ro) consultarea primei versiuni a planului, comentariile şi sugestiile publicului se primesc în scris la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Hunedoara, str. Aurel Vlaicu nr. 25, in termen de 15 zile calendaristice, de la data apariţiei anunţului.

Toate informațiile prezentate mai sus sunt publice. Administrația Parcului Național Retezat este deschisă la dialog și vă recomandăm să ne contactați dacă aveți alte nelămuriri.

Vă mulțumim!