26 Septembrie – Ziua Internațională a Munților Carpați – Săptămâna Europeană a Sportului
O zi de toamnă
plină de soare, cu oameni minunați și initiative faine. Totul pentru conservarea și promovarea ariilor naturale protejate și pentru viitorul comunității.
Via Transilvanica, “drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță de 1.400 de kilometri care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite, stâlpi indicatori, iar la fiecare km se găsește o bornă din andezit sculptată individual, borne care formează probabil cea mai lungă galerie de artă din lume și care însoțesc călătorii pe tot parcursul drumeției.
La amiaz, împreună cu
Parcul Natural Gradistea Muncelului-Cioclovina am organizat la centrul de vizitare din Nucșoara evenimentul intitulat "Carpații României, un sanctuar de biodiversitate, izvor de cultură și tezaur de istorie".
Evenimentul avut drept scop informarea și conștientizarea atât a elevilor din clasele a XI - a, secțile silvicultură și turism, cât și a cadrelor didactice de la
Liceul Tehnologic Agricol Alexandru Borza Geoagiu cu privire la imensa zestre a Carpaților, atât din punct de vedere al biodiversității, cât și din punct de vedere socio-cultural.
Alături de noi am avut-o pe Anca Rusu, managerul Destinației
Țara Hațegului - Retezat Destinație de Ecoturism, care ne-a vorbit despre bogăția naturală extraordinară a Carpaților României și despre importanța comunităților locale și rolul lor în dezvoltarea turistică armonioasă.
Mulțumim și Ina de la
Asociatia de turism montan "Via-Retezat" care a lansat la Centrul de vizitare APNR Nucșoara cu această ocazie Expoziția foto “La a pas prin Carpati”, care prezintă natura cu câteva obiective minunate din 5 masive muntoase din judetul Hunedoara.
Alături de noi a fost echipa de la emisiunea
Cuminte de weekend, iar dacă vreți să aflați mai multe despre Țara Hațegului și ceea ce s-a întâmplat azi la Nucșoara, vă invităm să ascultați emisiunile de sâmbătă și duminică, între 10:00 și 12:00, la
Radio România Cultural
Seara, am avut la Centrul de vizitare Nucșoara echipa de Junior Ranger din cadrul proiectului ”Junior Ranger și la munte și la luncă” împreună cu părinții acestora la vizionarea filmului România Sălbatică, cel mai ambițios film documentar despre natura din țara noastră. Dorim să mulțumim echipei
România Sălbatică pentru suport și disponibilitate.
Am mâncat toată ziua pancove, evenimentul făcând parte din Proiectul ”Junior Ranger și la munte și la luncă”, proiect finanțat de
Fundatia pentru Parteneriat - Polgár-Társ Alapítvány și MOL România prin programul Spații Verzi, componenta Arii Naturale Protejate.
Proiectul este implementat de către
Rangerii Din Romania Arr , în parteneriat cu RNP ROMSILVA - Administrația Parcului Național Retezat RA și RNP Romsilva – Administrația Parcului Natural Lunca Mureșului RA și se derulează în perioada mai – octombrie 2023.
Mulțumim tuturor pentru implicare și participare!