Acasă / Noutăți / Diploma Europeană pentru Arii Protejate, reînnoită pentru Parcul Național Retezat

Diploma Europeană pentru Arii Protejate, reînnoită pentru Parcul Național Retezat

Diploma Europeană pentru Arii Protejate, reînnoită pentru Parcul Național Retezat

Diploma Europeană pentru Arii Protejate, reînnoită pentru Parcul Național Retezat

Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a adoptat, în luna iunie 2023, Rezoluția privind reînnoirea Diplomei Europene pentru Arii Protejate acordată Parcului Național Retezat (România), pentru încă 10 ani, după acordarea ei în anul 2008 și reînnoirea din anul 2013.

Diploma Europeană pentru Arii Protejate este o prestigioasă distincție internațională acordată încă din anul 1965 de către Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei zonelor naturale și/sau seminaturale și peisajelor de importanță europeană excepțională pentru conservarea diversității biologice, geologice și peisagistice, care sunt administrate într-un mod favorabil.

Acordarea Diplomei Europene oferă un stimul neprețuit pentru protecția și administrarea eficientă a peisajelor, rezervațiilor sau monumentelor naturale și siturilor cu semnificație europeană deosebită. Pentru autoritățile responsabile cu ariile protejate, acordarea Diplomei Europene reprezintă un instrument internațional suplimentar care, sub auspiciile Consiliului Europei, le sporește și le răsplătește eforturile de administrare și conservare. Caracterul unic al Diplomei Europene constă și în faptul că se acordă pe o durată limitată, deci trebuie depuse eforturi susținute pentru păstrarea ei; la data de 14 iunie 2023, Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a adoptat Rezoluția CM/ResDip(2023)7 privind reînnoirea Diplomei Europene pentru Arii Protejate acordată Parcului Național Retezat (România), unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor - Romsilva.