Acasă / Întrebari frecvente / Bilet de vizitare Parcul Național Retezat

Bilet de vizitare Parcul Național Retezat

Vizitarea Parcului Național Retezat (PNR) se face după achitarea unui bilet de vizitare de 10 lei, valabil pentru 7 zile, indiferent de numarul de intrari în Parc, în acest interval.

Se elibereaza bilete de vizitare sau bonuri fiscale in valoare de 10 lei, care pot fi obtinute la: Centrul de vizitare Nucsoara, Cabanele Codrin și Lolaia (Cârnic), Cabana Gentiana, Punctul Salvamont Buta, celelalte intrari in parc si pe teritoriul parcului de la personalul APNR împuternicit în acest sens.

Important!

1. Ca să nu se creeze confuzii, pentru cei veniți cu autoturismul, precizăm că la bariera de la Gura Apei (drumul spre Gura Bucurei/Poiana Pelegii) se plătesc următoarele: biletul de vizitare al parcului (10 lei)* către APNR și o taxă de trecere pe drum forestier în valoare de 15 lei/autoturism**, către Direcția Silvică Hunedoara.

*banii pt biletul de vizitare, (10 lei) se folosesc astfel: 19% se virează la bugetul de stat, ca TVA; restul de 8,4 lei se folosește în completarea sumelor alocate din alte surse pentru: igienizarea parcului, întreţinerea şi repararea dotărilor APNR (ex. refugiile Zănoaga şi Stănuleţi), refacerea potecilor (în colaborare cu Salvamont, conf. HG 77/2003) şi pentru panouri informative.
**
15 lei/masina se platesc catre Direcția Silvică pentru intretinerea drumului forestier (Rotunda - Gura Bucurei/Poiana Pelegii). Daca DS nu ar efectua lucrări de întreținere IN FIECARE AN, începând de primăvara, accesul spre Poiana Pelegii ar fi posibil doar pe jos, cale de 19 km. După topirea zăpezii, se face evaluarea stării drumului și începe întreținerea acestuia. Dăm câteva exemple: grămezile de materiale depuse pe drum de către pâraie și torenți sunt împrăștiate și nivelate, arborii doborâți de furtuni de-a curmezișul drumului sunt tăiați și îndepărtați, materialele aduse de avalanșe (pământ, pietre, stânci, lemne) sunt îndepărtate șamd. Taxa de trecere pe drum forestier este folosită pentru lucrările de mai sus.

De retinut! Pana la Cabana Rotunda este drum judetean si este administrat de Consiliul Judetean.

2. Ca sa nu platiti de doua ori, pastrati biletul de vizitare/bonul fiscal în valoare de 10 lei, pe o perioada de 7 zile de la data emiterii lui.

3. Pentru a ajuta natura și pe cei care vor veni în Retezat, turistii sunt rugati sa scoata deseurile din masiv si sa le ducă de unde le-au adus.

Exceptii de la plata tarifului de vizitare:

a) persoane cu varste sub 14 ani;

b) voluntarii care dovedesc, cu adresă oficială sau cu contract de voluntariat emis de APNR,

c) personalul de supraveghere a animalelor pentru care s-au contractat păşuni în Parcul Naţional Retezat,

d) personalul APNR şi membrii Consiliului Ştiinţific,

e) personalul silvic de la ocoalele silvice de pe raza parcului sau din Direcţia Silvică Deva,

f) personalul Academiei Române, pe baza de Ordin de deplasare;

g) membrii serviciilor Salvamont care activează în Masivul Retezat,

h) personalul de serviciu al construcţiilor aflate pe teritoriul Parcului, membrii Clubului Montan Floarea Reginei, etc. 

i) împuterniciţii pentru implementarea Regulamentului Parcului, pe bază de legitimaţie,

j) personal de la alte unităţi/ instituţii, cu delegaţie pentru exercitarea atribuţiilor de serviciu,

k) localnicii care deţin terenuri în Parcul Naţional Retezat şi dovedesc cu acte de identitate faptul că au domiciliul stabil într-una din localităţile care deţin terenuri în Parc,

l) ghizii de turism agreaţi de APNR,

m) persoanele cu handicap, pentru care legislaţia în vigoare prevede scutirea de plata unor taxe,

n) jandarmii montani care activează în masivul Retezat, precum şi alţi lucrători din cadrul IJJ Hunedoara, pe timpul cât desfăşoară activităţi şi misiuni în sprijinul celor dintâi.

Informatii suplimentare:

 office@retezat.ro