Traseele turistice afișate pe pagina web: www.retezat.ro sunt recomandări ale Administrației Parcului Național Retezat pe teritoriul parcului și al siturilor Natura 2000 suprapuse. Traseele turistice integrale din masivele Retezat– Retezatul Mic – Godeanu, precum și descrierea acestora o găsiți pe website-ul SalvamontHD – Serviciul public județean Salvamont https://www.salvamonthd.ro/, secțiunea Turism.
Timp de parcurgere: 8-9 ore
Grad de dificultate: mediu
Diferență de nivel: 1550 m
Nivel de echipare: echipament de drumeție, special pe timp de iarnă.
Sezonalitate: se poate parcurge tot timpul anului, greu accesibil iarna.
Prezentare:
Este a doua variantă de ascensiune spre Lacul Zănoaga și deși este mai scurt ca varianta cu pornire de la Gura Zlata iar altitudinea de la care pornește este mai mare, timpii de parcurgere sunt relativ egali din cauza primei părți abrupte a traseului. Acesta pornește de la poarta de intrare Gura Apelor a Parcului Național Retezat, urmează drumul de acces spre Gura Bucurii doar câteva sute de metri și urcă în serpentine abrupte spre est, prin pădurea de molid, până la limita superioară a acesteia câștigându-se circa 600m în altitudine. Urcare devine apoi mai domoală, prin poieni cu ienupăr apoi zone de jnepeniș și întâlnește în locul numit La Pir traseul triunghi roșu ce urcă de la Gura Zlata.
Pe pășunea alpină Platoul Aradeș-Zlata, cele două marcaje merg în paralel, traversarea acestei zone de platou necesită atenție și poate pune probleme de orientare în caz de ceață.
Din Șaua cu altitudinea de 2120m, punctul maxim al acestui traseu, se coboară pe malul Lacului Zănoaga, la aproximativ 2000m altitudine. Lângă lac se află Refugiul Zănoaga, cu permanență Salvamont pe parcursul sezonului de vară și locul de campare unde este permisă amplasarea corturilor.
Surse de apă sunt la plecare din traseu, câteva mici izvoare pe Platoul Aradeș și la Lacul Zănoaga.