Acasă / Reguli de vizitare

Reguli de vizitare

Reguli de vizitare

Regulamentul Parcului Național Retezat (PNR) este disponibil la centrele de vizitare, punctele de informare, pe canalele media și pe site-ul Administrației Parcului Național Retezat (APNR) la adresa www.retezat.ro. Încălcarea dispozițiilor acestui regulament atrage răspunderea administrativă, contravențională, penală, materială sau civilă, conform legislației în vigoare.

Lăsați în natură doar urme de bocanci, luați acasă doar fotografii și protejați biodiversitatea! Pentru binele dumneavoastră și al Parcului Național Retezat, vă rugăm să respectaţi câteva reguli simple:

  1. Pentru a avea şansa de a vedea animalele sălbatice de pe teritoriul Parcului Naţional Retezat, pășiți pe traseu în linişte, fără a striga, fără a arunca cu pietre și fără a utiliza dispozitive gălăgioase. Mergeți mai bine în liniște, folosiți binoclul, aparatul de fotografiat şi lanterna.
  2. Protejaţi ochii albaștri ai Retezatului! Nu poluați lacurile, râurile și izvoarele din Parcul Național Retezat cu săpun sau detergenţi. Nu faceți baie în lacurile alpine! Amintiţi-vă că lacurile din Retezat sunt glaciare şi, prin urmare, extrem de reci chiar și în lunile de vară.
  3. Respectați pentru a fi respectat! În Parcul Național Retezat respectați oamenii, salutați turiştii întâlniţi pe traseu, respectați regulile zonei și restricțiile comunicate de către rangeri, jandarmi montani sau salvamontiști. Respectați vieţuitoarele sălbatice, monumentele naturii și ariile protejate. Respectați și lăsați așa cum ați găsit: semnele de marcaj, săgeţile şi stâlpii de marcaj, panourile indicatoare, refugiile şi alte dotări turistice.
  4. Pentru a nu polua, a nu deranja animalele şi a nu distruge vegetaţia, pe potecile turistice din Retezat nu se folosesc mijloace motorizate (automobile, ATV-uri, motociclete, scutere, snowmobile etc.). Acestea au dreptul să circule doar pe drumurile unde accesul le este permis. Utilizarea bicicletei este permisă doar pe drumurile publice de pe raza parcului, nu și pe potecile turistice.
  5. Lăsaţi-vă animalele de companie acasă sau, dacă nu se poate acest lucru, ţineţi-le tot timpul în lesă, pentru a le feri de mușcăturile animalelor sălbatice (ex. vipere) și pentru a nu deranja animalele sălbatice şi puii acestora.
  6. Campaţi doar în locurile permise, fără a săpa şanţuri în jurul cortului şi fără a distruge plantele (jnepeni, muşchi etc.) pentru a vă aranja bivuacul. Locurile de campare sunt pentru odihnă. Respectă intimitatea celorlalți - pe munte oamenii sunt egali. Zonele unde camparea este permisă sunt: Râușor, Pietrele, Stâna de Râu, Buta, Poiana Pelegii, Bucura, Zănoaga, Drăgșanu, Stănuleți, dar informați-vă în prealabil asupra detaliilor privind locurile de amplasarea corturilor.
  7. Protejaţi animalele, plantele și peisajele din Parcul Național Retezat! Protejaţi animalele, chiar dacă unele vă par a fi dăunătoare sau periculoase. Ocrotiţi și nu rupeți plantele din parc, multe fiind protejate chiar dacă vi se par a fi nefolositoare. Poate că este o plantă care nu mai există niciunde în altă parte.
  8. Deșeurile (gunoaiele) de orice natură, inclusiv cele biodegradabile, trebuie scoase din Parcul Național Retezat și depozitate/reciclate în mod corespunzător în locurile special amenajate. Dacă nu facem acest lucru, riscăm întâlniri periculoase cu urşi deveniţi gunoieri din vina noastră sau cu haite de câini sălbăticiți.
  9. Pentru a nu deranja biodiversitatea din Parcul Național Retezat, pentru a nu vă rătăci și pentru a putea fi ajutați în caz de accidentare, mergeți doar pe traseele marcate.
  10. Informați-vă despre traseul propus, gradul de dificultate al acestuia, precum și despre starea vremii. Alegeți traseele în funcție de pregătirea celui mai slab membru al grupului. Discutaţi cu rangerii, jandarmii montani sau salvamontiștii (ori chiar cu cabanierul) despre traseul pe care doriţi să îl urmaţi și ora aproximativă de revenire. Alegeți echipamentul, materialele și alimentele necesare, în funcție de anotimp și de condițiile meteo, prevăzând și situații deosebite.

Fișiere