Acasă / Trasee / 5. Râușor – Șaua Ciurila – Vf. Lolaia – Șaua Lolaia – Lacul Ștevia - Râușor

5. Râușor – Șaua Ciurila – Vf. Lolaia – Șaua Lolaia – Lacul Ștevia - Râușor

Toate anotimpurile

5. Râușor – Șaua Ciurila – Vf. Lolaia – Șaua Lolaia – Lacul Ștevia - Râușor

Traseele turistice afișate pe pagina web: www.retezat.ro sunt recomandări ale Administrației Parcului Național Retezat pe teritoriul parcului și al siturilor Natura 2000 suprapuse. Traseele turistice integrale din masivele Retezat– Retezatul Mic – Godeanu, precum și descrierea acestora o găsiți pe website-ul SalvamontHD – Serviciul public județean Salvamont https://www.salvamonthd.ro/, secțiunea Turism.

Timp de parcurgere: 7-8 ore

Grad de dificultate: mediu

Diferență de nivel: 1200 m

Nivel de echipare: echipament de drumeție, special pe timp de iarnă.

Sezonalitate: se poate parcurge tot timpul anului, necesită echipament specific și atenție pe timp de iarnă, pe porțiunea de creastă.

Prezentare: 

De la baza pârtiei Râușor, traseul urcă pe un drum forestier până în partea superioară a pârtiei apoi traversează pădurea de molid, o mică porțiune de lespezi de granit și ajunge prin jnepeniș în Șaua Ciurila. De aici se părăsește marcajul cruce albastră care coboară la Cabana Pietrele prin Valea Stânișoarei și se urmărește Culmea Lolaia spre sud, având marcajul bandă galbenă. Se traversează cele două vârfuri, Lolaia nord și sud, traseul devenind accidentat parcurgându-se zone de lespezi de granit până la coborârea în Șaua Lolaia. Din acest punct marcajul se schimbă din nou și se urmărește banda roșie care coboară spre Lacul Ștevia și apoi pe Valea Șteviei până la baza pârtiei Râușor.

Parcurgerea traseului necesită atenție pe porțiunea de creastă în zona lespezilor de granit, iar când vremea este nefavorabilă este de preferat întoarcerea pe același traseu din Șaua Ciurila.

Prima sursă de apă potabilă se află la Izvorul lui Ionescu, aproape de limita pădurii la urcare, apoi doar pe Valea Șteviei, în ultima parte a traseului.

Galerie foto

Atenție!

Durata de timp înscrisă în tabel și pe indicatoarele de pe teren este medie. În funcție de condiția fizică, greutatea bagajului, starea de sănătate a turiștilor, starea vremii, mărimea grupului, lungimea pauzelor șamd, durata în care se parcurge traseul poate fi mai mică decât cea precizată sau mult mai mare. Se recomandă alegerea traseului în funcție de capacitățile celui mai puțin antrenat din grup.