Traseele turistice afișate pe pagina web: www.retezat.ro sunt recomandări ale Administrației Parcului Național Retezat pe teritoriul parcului și al siturilor Natura 2000 suprapuse. Traseele turistice integrale din masivele Retezat– Retezatul Mic – Godeanu, precum și descrierea acestora o găsiți pe website-ul SalvamontHD – Serviciul public județean Salvamont https://www.salvamonthd.ro/, secțiunea Turism.
Timp de parcurgere: 10-11 ore
Grad de dificultate: mediu/dificil
Diferență de nivel: 1680 m
Nivel de echipare: echipament de drumeție, special pe timp de iarnă.
Sezonalitate: se poate parcurge tot timpul anului, accesibil iarna pe porțiunea de creastă doar cu echipament special.
Prezentare:
Traseul urmărește drumul de acces la Cabana Pietrele marcat cu bandă albastră, apoi de aici până pe vârf se urmărește marcajul triunghi albastru. Este un traseu de dificultate medie, până la circa 2000m alt, unde se află Lacul Stânișoara. De aici însă panta crește considerabil, ultima urcare până în Șaua Retezatului, necesitând atenție. Până la urcarea finală spre Vf. Retezat, se urmează creasta principală, având în partea de vest priveliști asupra Rezervației Științifice Gemenele, zonă strict protejată, interzisă accesului turiștilor.
O variantă de întoarcere poate fi și continuarea pe culmea principală urmând traseul de creastă bandă galbenă, cu observația că parcurgerea acestei variante necesită circa 2 ore în plus și o condiție fizică bună. Traseul traversează vârfurile Lolaia nord și sud, doar prin zone cu blocuri de granit care necesită atenție în special în condiții de ploaie.
Până la Lacul Stânișoara, traseu se poate parcurge și iarna cu echipament corespunzător. Pentru abordarea vârfului pe timp de iarnă se părăsește marcajul și se traversează culmea prin Șaua de Iarnă situată la circa 1km sud față de Șaua Retezatului, doar cu echipament specific. De menționat faptul că traversarea prin Șaua Retezatului nu poate fi făcută în siguranță, uneori chiar până la jumătate lunii iunie.
De-a lungul traseului sunt suficiente surse de apă potabilă, ultima sursă de apă se află deasupra Lacului Stânișoara. Cabana Pietrele oferă în sezon servicii de masă și cazare.