Marlanie si nesimtire in Retezat PDF Print E-mail

*Atentie! Articolul a fost scris in 2009
Unele lucruri s-au schimbat de atunci.
De exemplu, nu mai vine lumea sa faca gratare, focul pe combustibil solid fiind interzis. 
Se pot folosi doar primusuri sau alte echipamente pe combustibil lichid sau gazos. 

Doua remorci pline cu gunoi au fost facute cadou Retezatului la sfarsit de saptamana*, de catre ”turistii” de ocazie, veniti cu masinile la Poiana Pelegii.

Retezatul, fara voia lui, le va face si el un cadou: ursii gunoieri care vor veni sa-si ceara drepturile de la turisti, sfasiindu-le corturile si luandu-le rucsacurile.

Deocamdata, cu mari eforturi, rangerii parcului tin situatia sub control. E greu sa te descurci cu o ceata de oameni beti, pusi pe chef si distrugeri. Pentru ei nu exista reguli, nici legi, iar notiunea de parc national le e la fel de straina precum limba sanscrita. Nu conteaza ca la un metru de ei e un afis care spune ca e interzis focul sau aruncarea gunoaielor. "Nu am stiut asta." "N-am vazut afisul" sunt replici invariabile date de marlani nesimtiti.
La sfarsit de saptamana, rangerii impreuna cu angajati de la Ocolul Silvic Retezat, au adunat doua remorci mari, pline cu gunoi din parcarea de la Poiana Pelegii. Legea mediului interzice abandonarea deseurilor in parcurile nationale, de aceea nu s-au mai amplasat containere in parc, ci doar in afara lui. In anii trecuti containerele s-au dovedit ineficiente fiindca erau mereu rasturnate sau gunoaiele erau scoase din ele si imprastiate de vulpi si de cainii vagabonzi.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cine e vinovat?

Majoritatea gunoaielor sunt aruncate de turistii de picnic, veniti la o bere sau/si la un gratarel. Toti vin cu masinile, asa ca aduc fara nici un efort fizic tot ce le trebuie. Dupa terminarea distractiei, in loc sa puna resturile intr-o punga, in portbagaj, prefera sa le arunce cu nesimtire in locurile care tocmai i-au gazduit sau chiar in albia raului. Data viitoare cand vin, tot ei stramba din nas ca e mizerie in locul de campare. Ma intreb: daca pot aduce 10 kg de alimente, cum nu pot lua inapoi 500 grame de resturi si ambalaje?

Stiti care va fi urmarea: ursii se vor invata cu mancarea lasata de vizitatori si vor veni tot mai des in locurile de campare si la casele de vacanta insirate pe malul Râului Mare. Cine va fi atunci vinovat ca ursul va sfasia corturile si va insfaca mancarea din rucsac, ranind, poate, proprietarul? Sau ca va omori un om, cum s-a intamplat in Bucegi.

Din pacate, vor avea de suferit si montaniarzii adevarati, mari iubitori de natura, cei care vin cu rucsacul in spate sa se bucure de liniste in Retezat. Acestia sunt intotdeauna bineveniti in parc. Pe ceilalti ii indrumam spre propria lor curte pe care n-au decat s-o si paveze cu pet-uri daca au chef. Astfel de (ne)oameni nu au ce cauta intr-un parc national.

Haite de caini salbaticiti

Sunt si multi caini vagabonzi care mananca din gunoaiele aruncate. Acum exista haite de caini salbaticiti care traiesc mancand resturile menajere lasate de oameni, nu numai la Rausor, la Gura Zlata- Bradatel, ci si la Gura Bucurei (Poiana Pelegii). Cainii s-au inmultit din cale-afara si ucid animalele salbatice din zona protejata. Cand nu mai e sezon turistic si raman fara mancare, cainii se dedau la vanarea puilor de capra neagra sau a marmotelor din parc.

Rangerii si salvamontistii nu sunt gunoieri

Doua remorci pline ochi cu saci mustind de mizerie au fost scoase de rangerii Administratiei Parcului National Retezat (APNR), la sfarsit de saptamina, de la capatul drumului care duce la Poiana Pelegii. Nu e prima oara cand angajatii parcului fac asa ceva. In fiecare an se intampla acelasi lucru in zonele unde se ajunge cu masina.

Nu e treaba rangerilor sa faca pe gunoierii, dar fac asta fiindca nu mai suporta mizeria pe care vizitatorii necivilizati o lasa in Retezat. Ca sa-l amendezi pe unul care arunca gunoaie, trebuie sa-l prinzi asupra faptului. In prezenta rangerilor sau a jandarmilor montani, toata lumea se abtine sa arunce mizerie pe jos. Asta dovedeste ca stiu ca fac un lucru interzis, dar nu le pasa.

In zona partiei de schi de la Rausor fac curatenie salvamontistii, desi nu e nici treaba lor.

„Imi este imposibil sa inteleg si sa accept felul în care unii oameni (nu putini, din pacate) ii dispretuiesc pe semenii lor prin sufocarea cu gunoaiele pe care le imprastie cu nepasare. Asta nu este nici nestiinta, nici neputinta, este doar o mare ticalosie.” Zoran Acimov- directorul Parcului Retezat.

 

Pe saitul parcului http://retezat.ro/index.php/romana/turism.html, am pus toate informatiile necesare pentru un turism civilizat.

La adresele de mai jos, pot fi gasite detalii despre regulile simple care trebuie respectate in PNR

http://retezat.ro/index.php/romana/turism/31-reguli-si-echipament-montan/
32-reguli-echipament-montan.html

si despre rostul unor interdictii din parcurile nationale

http://retezat.ro/index.php/romana/intrebari-frecvente/restrictii-parcuri-nationale/
70-restrictii-in-retezat.html

Alte detalii interesante la: http://retezat.ro/index.php/romana/intrebari-frecvente/
sfaturi-excursii-munte.html

Florina Crisan

 

17 aug. 2009

 

SUS