Life Natura 2000 RNP Romsilva
Ultima ora PDF Print E-mail

Pentru știri ”calde” accesați www.facebook.com/Parcul-Național-Retezat-National-Park-168705939972143/

ATENTIE‼️

Starea drumului spre Gura Bucurei (Poiana Pelegii) se poate schimba de la o zi la alta. În cazul în care cad ploi torențiale, drumul poate fi distrus, în special, în zonele unde sunt torenți sau pâraie care se varsă în Lăpușnic. Recomandam parcurgerea cu vehicule 4x4.
____________________________________________________________
20.08.2019 Drumul Gura Apei - Gura Bucurei (Poiana Pelegii) a fost refăcut si este deschis pentru circulatia cu autovehicule.
De reținut că nu s-a făcut o reparație capitală a drumului forestier (Rotunda -Gura Bucurei), ci au fost refăcute porțiunile distruse de calamități. Recomandam parcurgerea drumului cu vehicule 4x4.

‼️ Drumul este bun pe unele locuri și poate fi parcurs cu orice fel de mașină, dar sunt și porțiuni greu de parcurs dacă nu ai 4x4WD sau mașină cu garda la sol înaltă și multă răbdare. Există si porțiuni de drum îngust unde, dacă vine o mașină din sens invers, exista riscul să se deterioreze lateralele mașinii, prin frecare de trunchiurile/crengile de pe marginea drumului. Recomandam parcurgerea cu vehicule 4x4.

Sunt de pus în balanță mai multe variante: vrem să vedem acum Poiana Pelegii, venind dinspre Gura Apei, cu riscul de ”a chinui” mașina; găsim altă variantă de a merge în Retezat sau...așteptăm până când drumul va intra în reparație capitală? Vă vom anunța dacă/când vom primi vești despre asta. 
Pentru ca lumea sa constientizeze cat de grav a fost afectat drumul, am pus un link cu cateva secvente filmate de echipa MTB *_* Hunedoara in luna iunie 2018.  Filmarea s-a facut dinspre Poiana Pelegii spre Gura Apei. În iarna și primăvara 2019 zăpada și ploile au distrus și alte porțiuni de drum în plus față de cele din filmare. https://www.facebook.com/directiasilvicahunedoara/videos/414694555831232/

Aici, filmarea intregului drum. Urmariti, in special, intervalele: 7:06-8:55, 9:37-10, 11:23-14:30, 14:49-16:30
https://www.youtube.com/watch?v=myfAl3fHsi0&feature=youtu.be

Nu stim cum va evolua vremea si cand/daca apele Lapusnicului si ale torentilor aferenti il vor deteriora din nou.
_____________________________________________
-
Drumul Nucşoara- Cârnic, este practicabil, dar trebuie parcurs cu atenție sporită pe unele porțiuni.Atenţie!  Cei care vor sa urce la Pietrele, e bine sa-si lase autovehiculele  la Cârnic din doua motive: 1) drumul Cârnic- Pietrele este foarte rău şi se distrug planetarele şi direcţia; 2) conf. OUG 57 este interzisă folosirea autovehiculelor care folosesc combustibili fosili (amenda 3000-7500 lei).
-Drumul Râu de Mori - Râușor: asfaltat, practicabil cu orice tip de vehicul.
-Drumul Pui - Stâna de Râu (Hobița - Stâna de Râu) este practicanil cu mașini cu garda la sol înaltă; necesită atenție la condus.
-Drumul Câmpu lui Neag - Buta:
a) tronsonul Câmpu lui Neag - La Beciuri, practicabil cu mașini cu garda la sol înaltă;
b) La Beciuri - Cabana Buta, necesită 4x4 și atenție sporită.

 

 

SUS