Sarbatoarea padurii la Parcul National Retezat PDF Print E-mail

  Este bine cunoscut faptul că, în urmă cu 76 de ani, în data de 22 martie 1935, prin Jurnalul nr. 593 al Consiliului de Miniştri, a fost înfiinţat, primul mare parc naţional din ţara noastră şi din Carpaţi, Parcul Naţional Retezat actualmente şi Rezervaţie a Biosferei. Mai mult, dat fiind ca anul 2011 a fost declarat anul internaţional al pădurilor, iar în perioada 15 martie – 15 aprilie, conform calendarului evenimentelor de mediu sărbătorim Luna Pădurii, echipa APNR a iniţiat o acţiune de plantare de arbori la Centrul de vizitare Ostrovel (com. Rîu de Mori).

Colaboratorii APNR-ului la această acţiune au fost Şcoala Generală cu cls. I – VIII Rîu de Mori şi Ocolul Silvic Retezat care au participat la plantarea arborilor (Picea abies- molid ) şi la discuţiile tematice care au însoţit activitatea în sine.
Evenimentul a avut loc în data de 24 martie, când un număr de 13 elevi împreună cu profesoara lor, rangerii parcului şi un delegat al Ocolului Silvic Retezat, s-au adunat la Centrul de vizitare Ostrovel unde au plantat un număr de 127 de molizi.

Acţiunea a început, de dimineaţă cu plantarea arborilor pregătiţi în prealabil de către rangeri, s-au oferit sfaturi practice legate de plantare şi  îngrijirea acestora, s-a continuat prin vizitarea Centrului de vizitare şi discuţii libere despre păduri, speciile de plante şi animale care trăiesc în molidişuri şi nu numai, precum şi importanţa pădurilor şi necesitatea protejării lor.

Această acţiune deschide programul evenimentelor destinate anului pădurii şi este o activitate cuprinsă în calendarul proiectului educaţional “Prietenii Naturii” iniţiat de Şcoala Generală cu clasele I- VIII Rîu de Mori la care Parcul Naţional Retezat Rezervaţie a Biosferei este unul din parteneri.

 

SUS