Ultima ora PDF Print E-mail

Pentru știri ”calde” accesați www.facebook.com/Parcul-Național-Retezat-National-Park-168705939972143/

ATENTIE!
In continuare, drumul spre Gura Bucurei (Poiana Pelegii) este INCHIS. Aici, o filmare facuta de echipa MTB Hunedoara pe tronsonul Poiana Pelegii - barajul Gura Apei. Urmariti urmatoarele intervale ca sa vedeti de ce este inchis drumul: min. 7:06-8:56; 11:15-14:30 si mai ales 14:58-16:30 
https://www.youtube.com/watch?v=myfAl3fHsi0&t=88s

15.11.2018 Tăieri în parcuri naționale

Conform legii, în zonele tampon și în cele de dezvoltarea durabilă ale parcurilor naționale, sunt permise anumite tipuri de lucrări silvice, inclusiv tăieri de pădure. Condițiile sunt mult mai restrictive decât în pădurile de producție. Cităm ”in padurile din zonele ”tampon”, proprietate de stat sau proprietate privata, ar rezulta din lucrarile legale un volum de 2 metri cubi/an, pentru fiecare hectar, cu mult sub nivelul exploatarilor ”comerciale”, in conditiile in care in Romania rata de acumulare a unei paduri este de 8 metri cubi/ha/an.”
Date concrete pot fi găsite la linkul de mai jos.
http://www.rosilva.ro/comunicate_de_presa/precizari_ale_romsilva_in_urma_-investigatiei-_organizatiei_agent_green__p_416.htm

10.10.2018 Complexul Pietrele este închis
Administratorul complexului Pietrele anunță că acesta este închis până la lămurirea statutului acestuia. Amintim faptul că terenul unde se află complexul a fost retrocedat. Vă vom ține la curent, pe măsură ce avem vești.

07.10.2018 Capra neagră 
Exemplarul de capră neagră din fotografia apărută pe Facebook, fotografie care a stârnit indignarea oamenilor, a fost vânat în afara teritoriului parcului, în cadrul unei vânători legale.

Precizări:
-în nicio zonă a parcurilor naționale nu este permisă vânătoarea;
-în Parcul Național Retezat sunt incluse doar anumite zone din Retezat, Godeanu și Țarcu, restul fiind în afara parcului. Puteți vedea limitele PNR AICI
-MAP a aprobat cote de vânătoare la capră neagră, dar în afara parcurilor naționale;

Deltalii despre această acțiune se pot afla de la Ocolul Silvic Retezatul Clopotiva Rau de Mori srl (gestionarul fondului cinegetic în care s-a desfășurat acțiunea de vânătoare) sau de la Poliția orasului Hateg care a făcut verificări.

Mai multe despre fotografia respectivă, puteti afla aici: https://adevarul.ro/locale/hunedoara/femeia-s-a-pozat-capra-neagra-ucisa-poalele-retezatului-starnit-furia-romanilor-cum-fericita-frumusete-naturii-omoratau-1_5bb9cbeadf52022f7541b0b8/index.html

 

05.10.2018 Adăpost rangeri (rangers' shelter) la Gura Bucurei

În urma feedbackului primit din partea Dvs și a analizei făcute, APNR și Consiliul Științific au decis că, pentru o mai bună administrare a zonei centrale a PNR, este necesară ridicarea unui adăpost pentru rangeri lângă parcarea de la Gura Bucurei. Adăpostul este construit de către rangerii APNR și va fi funcțional în sezonul următor. Detalii și foto pe pagina de Facebook a PNR.

9 iul -29 iul 2018 Starea drumurilor

-Drum deschis pana la barajul Gura Apei. Bariera Gura Apei- Gura Bucurei (Poiana Pelegii) închis;

-Rau de Mori - Râușor, deschis. Se recomanda parcurgerea cu grija a zonelor care au fost reparate dupa viitura;

-Hobița- Stâna de Râu, practicabil în condiții dificile, doar cu mașini cu garda la sol înaltă.

-Se poate merge pe jos, spre zona centrală pe varianta Cârnic-Pietrele-Gențiana unde au fost refăcute podețele distruse. Mașinile se lasă la Cârnic. Puntea spre Gentiana (din Curba soacrei) a fost distrusa de ape.

20 iun. 2018 Starea drumurilor:

Gura Apei- Gura Bucurei (Poiana Pelegii) închis; Rau de Mori - Râușor, se lucrează pentru refacerea drumului; Hobița- Stâna de Râu, practicabil în condiții dificile, doar cu mașini 4x4 cu garda la sol înaltă. Se poate merge pe jos, spre zona centrală pe varianta Cârnic-Pietrele-Gențiana unde au fost refăcute podețele distruse. Mașinile se lasă la Cârnic.

https://glasul-hd.ro/ploile-au-facut-ravagii-pe-traseele-din-retezat/

 

17 mai 2018 Închidere temporară drum barajul Gura Apei - Poiana Pelegii începând cu 22 mai 2018

Consiliul Județean Hunedoara, administratorul DJ 685, anunță închiderea temporară a acestuia pe sectorul baraj Gura Apelor- cabana Rotunda. ”Sectorul de drum situat în amonte de barajul hidrotehnic Gura Apelor, de la km 33+290 și până la km 48+700 (cabana Rotunda) va fi închis circulației rutiere până la restabilirea stării de normalitate.”

APNR menționează că nu a fost consultată în această privință.

http://www1.agerpres.ro/comunicate/2018/05/16/comunicat-de-presa-cj-hunedoara-18-00-03

 

26 apr. 2018 Drumul de la barajul Gura Apelor spre Gura Bucurei (Poiana Pelegii)

Nu recomandăm parcurgerea acestuia cu mașina, deoarece: există pericol de surpare pe drumul județean (între baraj și Subrotunda); drumul forestier între Subrotunda - Poiana Pelegii va putea fi curățat de arborii căzuți peste carosabil și grămezile de pietre căzute de pe versanți, DUPĂ topirea zăpezii. Vă vom ține la curent cu situația.

 

22 apr. 2018 Stâncile căzute pe drumul spre barajul Gura Apei au fost îndepărtate.

 

17 apr. 2018 Căderi de stânci pe drumul DJ 685, care duce spre barajul Gura Apei.

http://adevarul.ro/locale/hunedoara/Soseaua-parcul-national-retezat-ajuns-riscanta-soferi-risca-inchiderea-cauza-caderilor-stanci-1_5ad5a5ecdf52022f75ec3ba9/index.html

 

03 ian. 2018 Administrarea Parcului Național Retezat.

-Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate a acordat calificativul FB, Administrației Parcului Național Retezat. Sesiunea de evaluare a administratorilor/custozilor de arii naturale protejate a avut loc în perioada oct.-dec.- 2017, pe cele 8 regiuni de dezvoltare ale țării.

-Administrarea PNR se face legal, pe baza unui Contract de administrare semnat in 2014 și a unui Plan de management aprobat anterior, până la aprobarea unui nou plan de management. Baza legală: art. 56, alin (2) din OUG 57/2007, cu modificările și completările ulterioare, care stipulează ” Până la stabilirea și adoptarea planurilor de management în conformitate cu prevederile prezentei ordonanțe de urgență, se aplică planurile de management existente” https://legeaz.net/oug-57-2007-regimul-ariilor-naturale-protejate/

 

27 nov. 2017 Pericol de avalanșe.

Cateva sfaturi utile: urmăriți buletinele meteo înainte de a pleca de acasă și nu vă aventurați pe munte dacă există pericol de avalanșe. Anuntați ruta și perioada de timp cand preconizați să vă întoarceți acasă. Necesar: echipament obligatoriu de iarnă, lopată, sondă, telefon mobil încărcat, eventual un ghem cu șnur de avalanșă și aparat de emisie-recepție. Important! Nu se merge singur pe munte în condiții de iarnă.

 

15 nov. 2017 Acțiuni de extragere arbori în zona Râușor.

În pădurea din afara parcului și în zona tampon se vor face acțiuni de scoatere și valorificare a arborilor doborâți de furtună și a altor produse accidentale, din pădurea aparținând Primăriei Râu de Mori. Atenție! nu este vorba de defrișari sau tăieri rase, ci de lucrări de igienă. Efectuarea lucrărilor de igienă, inclusiv recoltarea produselor accidentale precomptabile, constând în principal din extragerea arborilor uscaţi sau în curs de uscare, arborilor rupţi de vânt şi zăpadă, precum şi a celor bolnavi, atacaţi de dăunători, afectaţi de poluare etc., se face potrivit "Normelor tehnice pentru îngrijirea şi conducerea arboretelor"

 

30 oct. 2017 Drumuri închise.

Consiliul Județean Hunedoara a aprobat închiderea unui număr de 25 de drumuri județene pe perioada 15.11.2017 - 15.03.2018.

În zona Retezat vor fi închise următoarele drumuri:

*DJ 660A Câmpul lui Neag – Cabana Câmpul lui Neag – limită judeţ Gorj. *DJ 667 Pui – Hobiţa – Baleia, pe sectorul Hobiţa – Cabana Baleia. *DJ 667 A Sălaşu de Sus – Cabana Pietrele, pe sectorul Cârnic-Cabana Pietrele. *DJ 685 Baraj Retezat (Gura Apei) – Subrotunda (Cabana Rotunda)

 

1 oct. 2017 În ua 142a, zona tampon a PNR, se fac tăieri de conservare.

Pentru a crea ochiuri de regenerare, vor fi extrași 19 arbori/hectar, totalul fiind de 267 de arbori. Aceștia vor fi preluați de mai sus de cascada Lolaia și transportați prin Cârnic, pe DJ667A. Bine de știut! Dacă nu ar fi în parc, s-ar putea extrage 95 de arbori/hectar.

 

23 sept. 2017 Ninsoare și refugii.

A căzut prima ninsoare din această toamnă, iar temperaturile sunt mai scăzute decât cele normale pentru această perioadă. Este necesar echipament adecvat. Nu se mai face permanență Salvamont ca în plin sezon turistic, dar refugiile Salvamont sunt deschise.

Ca să fie de folos și altora, vă rugăm: nu deteriorați refugiile; închideți ușile și ferestrele, ca să nu le rupă vântul și să nu intre zăpada în refugiu; nu lăsați ambalaje și alte gunoaie în refugii; faceți focul folosind primusul; nu intrați cu colțari în refugiile cu dușumea sau linoleum.

 

14 sept. 2017 Ajutor pentru completarea Chestionarului *privind experiența turistică în Parcul Național Retezat.

Ați fost în Parcul Național Retezat? Dacă da, vă rugăm să ne dați o mână de ajutor completând acest chestionar și distribuindu-l și altora. Este un bun prilej de a primi de la Dvs idei/propuneri/sugestii privind managementul parcului. Datele obținute vor fi folosite de către Administrația Parcului Național Retezat atât pentru îmbunătățirea experienței turistice în PNR, cât și pentru micșorarea presiunii antropice asupra ecosistemelor parcului. Vă mulțumim frumos

* https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSftkDfYTDH__5JJ3SgpcFKoDf8dYMT-iWPOdnlZYQBws9hCNw/viewform

 

17 aug. 2017 Locul de campare Poiana Pelegii. Exagerări pe internet.

De la câțiva saci de gunoaie abandonați de un grup de prost-crescuți lângă mica filigorie din Poiana Pelegii, s-a ajuns la exagerări de genul ”munți de gunoaie sufocă Parcul Retezat”, ”parcul Retezat a fost distrus de turiști” sau ”colț de rai transformat în rampă de gunoi”. E normal ca oamenii civilizați să fie îngrijorați de soarta parcului cand citesc asa ceva. Da, mai sunt gunoaie în Retezat și la propriu și la figurat, dar mult mai puține. Acum, în 2017, cei mai mulți turiști își iau ambalajele și resturile alimentare și le duc la containere în afara masivului. Prin 2009, de exemplu, foarte mulți aruncau gunoiul pe trasee sau în parcarea de la Gura Bucurei (Poiana Pelegii). Remorci întregi de gunoaie erau scoase de câteva ori pe lună de către rangeri, salvamontisti si voluntari, desi nu era treaba lor. Atât vă rugăm: verificați înainte de a crede toate prostiile apărute despre Retezat!

 

15 aug. 2017 Cu adâncă durere anunțăm că s-a stins din viață, pe neașteptate, colegul și prietenul nostru David Bernat.

Am pierdut un coleg dedicat meseriei și un bun prieten, mereu cu zâmbetul pe buze, cu o glumă și o vorbă bună pentru cei din jurul lui. Tragedia s-a întâmplat în zona Râului Șes, unde David a ales să-și petreacă timpul liber, împreună cu doi apropiați ai săi. Salvamontiștii l-au transportat până la locul în care a putut fi preluat de către autovehiculul IML. Vă rugăm pe toți cei care l-ați cunoscut, să păstrăm împreună un moment de reculegere pentru un OM adevărat, plecat mult prea devreme dintre noi.

 

11 aug. 2017 Drumul baraj Gura Apei- Poiana Pelegii.

Inainte de a porni la drum, uitati-va la acest film https://www.youtube.com/watch?v=SJxmkhlHkcg ca sa vedeti starea drumului. Ganditi-va ce masina aveti si daca poate/doriti să meargă pe acest drum.

 

5 aug. 2017 Prognoza meteo. Site-urile meteo prognozeaza ploi cu fulgere si trasnete in perioada urmatoare.

SE EVITĂ: apa, obiectele metalice de orice fel, vârfurile şi crestele, arborii înalţi (mai ales cei izolați), apropierea de alte persoane (min. 5 metri distanţă), spaţiile deschise si plate.

SE CAUTĂ: adăposturi bine izolate împotriva fulgerelor, zone de teren joase, peşteri mai adânci de 20 m; în pădure, o zonă cu arbori mai puțin înalți.

POZIȚIA CORECTĂ: se stă ghemuit cât mai aproape de pământ (dar nu culcat pe pământ), cu călcâiele lipite, capul cât mai aplecat posibil, coatele pe genunchi. Cu palmele se acoperă urechile, pentru proteja timpanele de puterea tunetelor.

 

27 iul. 2017 Drumul spre Poiana Pelegii a fost deblocat.

În zona cu blocajul, lângă podul de la Drăcșanu, trebuie condus cu atenție sporită pe câțiva metri.

 

25 iul. 2017 Drum blocat parțial în zona podului de la Drăcșanu.

Problema a apărut din cauza ploilor abundente, pe drumul care duce spre Gura Bucurei (Poiana Pelegii). Ocolul Silvic Retezat a făcut demersuri pentru aducerea unui utilaj pentru remedierea situației. Nu se știe exact cât va dura remedierea, dar vă vom anunța când drumul va fi deblocat.

 

22 iul. 2017 Turista care a căzut de pe creastă în zona dintre vf. Bucura și Retezat a fost transportată de salvamontiștii de la Bucura și predată spre a fi examinată și transportată la o unitate spitalicească.

”Persoana de sex feminin, 62 ani, de nationalitate maghiara, prezenta un traumatism cranio-cerebral cu plaga in zona frontala si multiple escoriatii la nivelul membrelor superioare si inferioare” declară salvatorii.

 

21 iul. 2017 NU s-a prăbușit cu parapanta în Retezat, așa cum se scrie pe internet.

Bărbatul de 34 de ani, având experiență de zbor și licență de pilot, a zburat de pe dealul de la Clopotiva și s-a prăbușit pe un teren agricol, în Țara Hațegului. Din comunicatul Poliției reiese că -din păcate- este grav rănit.

 

15 iul. 2017 Un cioban de 17 ani a fost rănit de un urs la stâna din Secări, în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Tânărul a fost preluat de un elicopter al SMURD Târgu Mureș și transportat la spital, starea de sănătate a victimei fiind una stabilă, potrivit aprecierilor salvamontiștilor.

 

12 iul. 2017 Reactie alergica la intepatura de viespe a unui turist aflat in zona dintre Poiana Pelegii si lacul Bucura.

Acesta a fost preluat de ambulanta. Pentru a sti cum sa procedati in cazul intepaturilor de insecte/paianjeni, recomandam citirea acestui material http://retezat.ro/index.php/noutati/comunicate-de-presa/217-retezat-recomandari-intepaturi-insecte-paianjeni.html

 

12 iul. 2017 Studentul mușcat de viperă în Rezervația Gemenele este în afara oricărui pericol și a fost externat de la Spitalul Județean Deva.

 

11 iul. 2017 Persoana mușcată de viperă.

O persoana de 27 de ani aflata in Rezervatia Gemenele a fost muscata de o vipera la nivelul gleznei. A fost transportata cu targa de salvamontistii de la Salvamont Hunedoara si predata echipajului SMURD. I-a fost administrat serul antiviperin si a fost dusa la Spitatul Judetean Deva.

 

7 iul. 2017 Persoana mușcată de viperă în zona Soarbele, Retezatul Mic a fost dusă cu un elicopter SMURD la spitalul din Târgu Mureș.

Ciobanul a fost externat după două zile, fiind complet refăcut. Viperele nu au comportament agresiv, ele se apără în cazul în care se simt amenințate și mușcă doar în situații limită. Aici, gasiti sfaturi pentru cei care merg pe munte, în zonele cu vipere https://www.banatulazi.ro/misiune-de-salvare-a-unui-cioban-muscat-de-vipera-in-retezat-a-fost-chemat-elicopterul-smurd/

 

1 iul. 2017 Scaldatul în lacurile alpine este interzis, pentru siguranța Dvs. si a animalelor acvatice.

Amintiţi-vă că şi în lunile de vară poate fi periculos să facem baie în lacurile alpine care sunt foarte reci. Acest lucru poate duce la șoc termic (hidrocutia), oprind circulația cerebrală și provocând sincopă. În acest caz, subiectul poate cadea vertical cu capul in jos si se poate ineca prin asfixie. Nu merită să ne riscăm viața pentru un moft!

 

20 iun. 2017 Formațiile Salvamont au început serviciul de permanență în P N Retezat, în zonele: Râușor, Pietrele, Zănoaga, Bucura, Poiana Pelegii, Buta.

 

1 iun. 2017 Drumul Gura Apelor - Poiana Pelegii a fost degajat de arborii căzuți peste carosabil pana la Poiana Pelegii.

Atentie! Sunt gropi pe drumul judetean de la bariera Gura Apelor pana la podul de la Subrotunda (~3km). Drumul forestier de la Subrotunda la Poiana Pelegii este acceptabil.

 

 

 

SUS