Ultima ora PDF Print E-mail

 

21 iul. 2017 NU s-a prăbușit cu parapanta în Retezat, așa cum se scrie pe internet. Bărbatul de 34 de ani, având experiență de zbor și licență de pilot, a zburat de pe dealul de la Clopotiva și s-a prăbușit pe un teren agricol, în Țara Hațegului. Din comunicatul Poliției reiese că -din păcate- este grav rănit.

15 iul. 2017 Un cioban de 17 ani  a fost rănit de un urs la stâna din Secări, în noaptea de vineri spre sâmbătă. Tânărul a fost preluat de un elicopter al SMURD Târgu Mureș și transportat la spital, starea de sănătate a victimei fiind una stabilă, potrivit aprecierilor salvamontiștilor.
Update: Medicul Puiu Popescu, seful serviciului de garda de la Spitalul de Urgenta Targu Mures a declarat ca tânărul are răni superficiale, fiind zgâriat numai la picior. ”Categoric, nu se poate vorbi de niciun pericol.” sursa http://www.radiomures.ro/stiri/un-tanar-atacat-de-urs-azi-noapte-a-fost-adus-cu-elicopterul-la-tg-mures.html

12 iul. 2017 Reactie alergica la intepatura de viespe a unui turist aflat in zona dintre Poiana Pelegii si lacul Bucura. Acesta a fost preluat de ambulanta. Pentru a sti cum sa procedati in cazul intepaturilor de insecte/paianjeni, recomandam citirea acestui material http://retezat.ro/index.php/noutati/comunicate-de-presa/217-retezat-recomandari-intepaturi-insecte-paianjeni.html

12 iul. 2017 Studentul  mușcat de viperă în Rezervația Gemenele este în afara oricărui pericol și a fost externat de la Spitalul Județean Deva.

11 iul. 2017 Persoana mușcată de viperă. O persoana de 27 de ani aflata in Rezervatia Gemenele a fost muscata de o vipera la nivelul gleznei. A fost transportata cu targa de salvamontistii de la Salvamont Hunedoara si predata echipajului SMURD. I-a fost administrat serul antiviperin si a fost dusa la Spitatul Judetean Deva. 
Atentie! Respectati regulile specifice de protectie intrucat, din cauza accesului dificil, salvatorii ajung de multe ori cu dificultate si dupa o perioada mai mare de timp. Trebuie să țineți cont de faptul că viperele nu au niciodată un comportament agresiv, ele doar se apară și atacă doar în situații limită, când nu le respectați distanța de confort sau atunci când le călcați. Recomandam citirea acestui material inainte de plecarea la munte http://retezat.ro/index.php/noutati/comunicate-de-presa/215-sfaturi-prevenire-muscaturi-vipere.html

7 iul. 2017 Persoana mușcată de viperă în zona Soarbele, Retezatul Mic a fost dusă cu un elicopter SMURD la spitalul din Târgu Mureș. Ciobanul a fost externat după două zile, fiind complet refăcut. Viperele nu au comportament agresiv, ele se apără în cazul în care se simt amenințate și mușcă doar în situații limită.  Aici, gasiti sfaturi pentru cei care merg pe munte, în zonele cu vipere https://www.banatulazi.ro/misiune-de-salvare-a-unui-cioban-muscat-de-vipera-in-retezat-a-fost-chemat-elicopterul-smurd/

1 iul. 2017 Scaldatul în lacurile alpine este interzis, pentru siguranța Dvs. si a animalelor acvatice. Amintiţi-vă că şi în lunile de vară poate fi periculos să facem baie în lacurile alpine care sunt foarte reci. Acest lucru poate duce la șoc termic (hidrocutia), oprind circulația cerebrală și provocând sincopă. În acest caz, subiectul poate cadea vertical cu capul in jos si se poate ineca prin asfixie. Nu merită să ne riscăm viața pentru un moft!

20 iun 2017 Formațiile Salvamont au început serviciul de permanență în P N Retezat, în zonele: Râușor,  Pietrele, Zănoaga, Bucura, Poiana Pelegii, Buta.  

18 iun. 2017
Refugiul Salvamont Stâna de Râu
este liber pentru a fi folosit conform scopului pentru care a fost construit: supravietuire pe timpul noptii și/sau adapostire (in cazul unor probleme de sanatate sau din cauza unor conditii atmosferice care fac imposibila continuarea drumului). Refugiul nu a fost transformat in stână.
Atentie! Luați-vă cortul daca mergeti la Stana de Rau. Nu va bazati pe refugiu! Acesta NU este construit in scop de cazare.

1 iunie 2017 Drumul Gura Apelor - Poiana Pelegii a fost degajat de arborii căzuți peste carosabil pana la Poiana Pelegii. Atentie! Sunt gropi pe drumul judetean de la bariera Gura Apelor pana la podul de la Subrotunda (~3km). Drumul forestier de la Subrotunda la Poiana Pelegii este acceptabil.

 

SUS