Life Natura 2000 RNP Romsilva
Braconierii la capră neagră, anchetați PDF Print E-mail

În data de 25 octombrie, la orele 14:20, trei turiști din Craiova, aflați pe traseul din zona Piatra Iorgovanului din Masivul Retezat, au semnalat telefonic responsabilului cu activitatea de pază din cadrul Administrației Parcului Naţional Retezat (A.P.N.R.) din structura Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva, prezența în zonă a trei persoane suspecte, care deţineau două arme de vânătoare şi rucsaci voluminoşi, iar în unul dintre aceștia părea a fi o capră neagră.

După primirea informaţiilor, responsabilul cu paza a anunţat directorul parcului despre situaţie, a apelat numărul de urgenţă 112, apoi s-a procedat la organizarea acţiunii de verificare a informaţiei şi, eventual, de identificare a suspecţilor. Rangerul A.P.N.R. din zonă - tehnician Cristian Manulesc, împreună cu şeful Ocolului Silvic Lupeni (din cadrul Direcţiei Silvice Hunedoara)  - inginer  Adrian Pătruţoiu şi doi jandarmi montani  (plutonierii majori Uifălean Marius și Sămărtean Alexandru de la Postul de Jandarmi montani Câmpu lui Neag) s-au deplasat în zona în care a fost semnalat evenimentul.

În punctul numit Câmpuşel, s-au întâlnit cu cei trei turişti care au furnizat informaţiile iniţiale, apoi au plecat către locul în care bănuiau că se află suspecţii. În apropierea drumului forestier Câmpuşel – Izvoarele Cernei, dar în afara acestuia, pe teritoriul Parcului Naţional Domogled (de asemenea din structura Romsilva), au constatat prezența unui autoturism de teren de culoare albă, înmatriculată în Bulgaria, cu trei persoane. Două dintre persoanele suspecte au sărit din autoturism şi au fugit cu armele în pădure, pierzându-li-se urma. Conducătorul autoutilitarei a forţat blocajul şi, după ce a accidentat un jandarm, a fugit cu maşina în direcţia localităţii Cerna Sat, din judeţul Gorj.

Imediat, au fost alertate organelor abilitate (Poliţie şi Jandarmerie) din judeţul Gorj, iar în jurul orei 1.00, pe 26.10.2015, au fost reţinuţi doi dintre suspecţi dintre care unul este şoferul care a forţat blocajul. Al treilea suspect nu a fost găsit încă.

Ancheta este în desfăşurare, fiind efectuată de către organele de poliţie din judeţul Gorj.

 

 

Sursa http://www.amosnews.ro/braconaj-parcul-national-retezat-2015-10-26

 

SUS