Ranger roman reprezinta Europa PDF Print E-mail

19.11.2009

Dintre mii de rangeri din Europa, Florin Halastauan, ranger la Parcul National Retezat, a fost ales sa reprezinte continentul nostru in conducerea Federatiei Internationale a Rangerilor (FIR).

In aceasta toamna, Orasul Santa Cruz de la Sierra din Bolivia, fondat in 1560 de Nuflo de Chavez, a gazduit  260 de rangeri din 43 de tari si sase continente. Congresul a tinut sapte zile si a fost deschis de catre reprezentantul Ministerului Mediului din Bolivia.

Pe parcursul lucrarilor Congresului au fost discutate mai multe teme de actualitate privind incalzirea globala, importanta ariilor protejate la nivel statal dar si international si impactul incalzirii globale asupra acestora. Totodata au fost dezbatute teme privind siguranta rangerilor in timpul desfasurarii activitatilor in teren si necesitatea imbunatatirii calitatii conditiilor de munca ale rangerilor.

Participantii au ales in conducerea FIR, 6 reprezentanti cu drept de vot, cate unul pentru fiecare continent. Unul dintre acestia locuieste in Romania, judetul Hunedoara.

Meseria de ranger e inscrisa in codul clasificatiilor meseriilor din Romania la cererea si in urma insistentelor Asociatiei Rangerilor din Romania, condusa de Mihai Gligan.

Interesant e ca Florin Halastauan si Daniel Bal- actualmente salvamontist la Serviciul Public Salvamont Judetean Hunedoara- au fost primii rangeri angajati in Romania dupa un concurs complex organizat in anul 2000 de catre Administratia Parcului National Retezat.

Romanii si strainii il cunoasc pe Florin sub numele de Hombre dat cu ani in urma de colegii lui de la Salvamont.

Rangerii europeni isi amintesc si acum primul Seminar de Pregatire a Rangerilor din Europa, organizat de Asociatia Rangerilor din Romania in perioada 17 – 21 septembrie 2007, in Parcul National Retezat.

 

Informatii suplimentare:

Florin Halastauan, ranger APNR, 0733441248, CLOAKING ,

Mihai Gligan, presedinte Asociatia Rangerilor din Romania, 0744782924, http://ranger.ro/index.html

Despre Congresul International al Rangerilor si FIR http://www.int-ranger.net/congress.html

 

 

Florina Crisan

RP- APN Retezat

 

 

SUS