"Energie verde" pentru Parcul Retezat PDF Print E-mail
 "Casa verde" cu ajutor britanic

Mulţumită firmei SUNVIL www.sunvil.co.uk/ şi a companiei TICOS www.ticos.co.uk/, ambele din Marea Britanie, Administraţia Parcului Naţional Retezat a reuşit să beneficieze de energie de la soare. Proiectul "Energie alternativă" a demarat în 2008 şi se va bucura de o finanţare totală de 180000euro, pe care TICOS îi trimite în România pe măsură ce SUNVIL îi colectează de la turiştii britanici. Se cuvine să mulţumim şi d-nei Erika Stanciu de la WWF- Programul Dunăre- Carpaţi România www.panda.org/ro/ pentru sprijinul acordat în găsirea finanţării.

Ce s-a făcut până acum?

La centrul de vizitare Nucşoara au fost instalate 4 boilere solare pentru producerea apei calde menajere. Acestea înlocuiesc boilerele şi instanturile electrice şi asigură necesarul de apă caldă pentru 18 băi, 14 toalete şi 3 bucătarii.

La Centrul de informare Pietrele (fostul canton silvic) s-au instalat 4 panouri fotovoltaice, 4 acumulatori şi accesoriile necesare pentru obţinerea energiei electrice solare pt clădire. Acest sistem este nepoluant, nu are nici un impact negativ asupra mediului şi nu necesită obţinerea de avize/aprobări. Am scăpat de fumul şi zgomotul produs de generatorul pe benzină! Am scăpat şi de cheltuielile mari pe care le presupunea obţinerea fiecărui kw în parte.

Din cauză că în zona Nucşoara apar întreruperi frecvente ale curentului de la reţea, a fost necesară instalarea unui sistem back-up pentru ca centrala termică şi pompele să poată funcţiona şi în cazul unor pene de curent. Sistemul constă în 2 panouri fotovoltaice, 4 acumulatori, un inverter şi alte accesorii. Generatorul pe combustibil fosil a fost înlocuit cu acest sistem. În caz că se întrerupe curentul de la reţea, instalaţiile din centrala termică trec automat pe noul sistem.

Ce mai vrem să facem?

Cu fonduri alocate prin proiectul finanţat de britanici şi, sperăm noi, cu ajutor financiar prin programul "Casa verde" lansat de Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile, vom completa necesarul de bani pentru ca Centrul de vizitare Nucşoara să devină independent energetic în proporţie de cel puţin 80%.
Refugiile montane din Retezat şi punctele de informare au fost trecute şi ele pe lista beneficiarilor de energie verde. Acest lucru se va întâmpla pe măsură ce vom primi fondurile necesare.

 

 

 

 

SUS