Rangerii juniori susțin protecția carstului în Retezat PDF Print E-mail

Noutate: poteca tematică din zona carstică Retezat
http://www.speo-csm.ro/Protectia-mediului-carstic.html

Relief carstic, lapiezuri, chei, ponoare, aven sunt termeni cu care turiștii ce vizitează Retezatul Sudic, se vor familiariza prin intermediul panourilor informative pe care tineri din Hunedoara, Petroșani și Uricani le-au amplasat în cadrul taberei de voluntariat organizată de Clubul Sporturilor Montane Hunedoara în luna iulie.

Poteca tematică cu tema Diversitatea mediului carstic este alcătuită din 10 panouri și urmează traseul: Valea Scorota – stâna Scorota – Șaua Drăcșanu – Avenul lui Kiss – Vârful Piatra Iorgovanului – Câmpușel, crescând astfel oferta educativă a Parcului Național Retezat.

Pe lângă realizarea traseului tematic, tinerii participanți au beneficiat de formare specifică rangerilor: au parcurs trasee montane pentru a cunoaște această parte a ariei protejate, relieful, flora și fauna specifică, și-au însușit noțiuni de tehnica speologiei alpine, de escaladă, au observat mediul cavernicol prin vizitarea unei peșteri neamenajate.

Toate activitățile s-au desfășurat în cadrul proiectului ”Rangerii juniori susțin protecția carstului în Retezat”, în parteneriat cu Administrația Parcului Național Retezat și școli din județul Hunedoara, cu finanțare de la Fundația pentru Parteneriat  http://www.repf.ro/ și MOL Românânia http://molromania.ro/ro/

 

Avem plăcerea să vă invităm la lansarea DVD-ului multimedia Relieful carstic, colecția Descoperă ce va avea loc la Centrul de vizitare al Parcului Național Retezat din Nucșoara, comuna Sălașu de Sus.

DVD-ul reprezintă un produs educativ în format electronic, ușor accesibil datorită aspectului de site. Meniul conduce utilizatorul în documente pdf ce explica modul de formare a reliefului carstic (chei, peșteri, doline etc),  necesitatea protecției carstului care ne oferă resurse importante de apă potabilă, resurse pentru turism dar și inestimabile informații științifice. Informațiile sunt susținute de imagini, atât în documentele text, cât și prin galeria foto, material video.

Filmul de 15 minute cuprinde imagini sugestive pentru formarea reliefului carstic și aproape toate tipurile de forme întîlnite. Pentru realizarea acestuia am filmat în Munții Retezat, Șureanu, Pădurea Craiului, Podișul Mehedinți (România), Munții Taurus (Turcia).

Evenimentul de lansare a DVD-ului va fi urmat de o dezbatere pe tema voluntariatului pentru natura, voluntariat în arii protejate. În luna iulie 2015 în Retezatul Sudic, în cadrul unei tabere de voluntari, am creat o poteca tematică cu 10 panouri cu informații despre relieful carstic și necesitatea protecției acestuia.
După prezentarea DVD-ului, pentru copii și tineri, vom realiza jocuri cu tematică de natură.

Clubul Sporturilor Montane Hunedoara în parteneriat cu Administrația Parcului Național Retezat încheie prin aceasta acțiune proiectul „Rangerii Juniori susțin protecția carstului în Retezat”, finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România.

 

 

Mihaela Sopincean,

Președinte Clubul Sporturilor Montane Hunedoara

Manager proiect

 

SUS